Privatnost na internetu: vesti i saveti
#1
Zdravo svima, napravio sam proslih dana video snimke i desktop recording u vezi privatnosti generalno i tutorijale za pocetnike, kako koristiti GPG4Win i GnuPG, OpenStego, Recuva, EraserPortable, CryptoMX, Virtual Keyboard, Cipherbox, Keylogger Beater.

svi snimci imaju podnaslove, ko bude resio da sedne i odgleda, ukljuci captions i podesi rezoluciju na 1080, tako se detalji vide bolje.
i da podsetim, najbolje sifrovanje je sa GPG, CryptoMX alati su objasnjeni cisto da se vidi sta sve postoji, ali GPG je najbolji program. ali trebalo bi da ga koristis na kompu kome samo ti imas pristup i niko ne sme da dodje do tvoje lozinke i privatnog kljuca. prijateljima saljes samo javni kljuc, nikako privatni.
video o tome sam napravio jer sam svuda nailazio na engleske tutorijale, evo konacno i sa srpskim podnaslovom.

inace, ovo su prvi video snimci u mom zivotu, tako da nisu profi i malo je bilo mucenja oko editovanja, i sad znam bolje koje su poteskoce i na sta da pazim. putem annotations sam ubacio stvari koje sam zaboravio da kazem.

https://www.youtube.com/watch?v=7gGPqvo6Gzc (Privatnost: na kompjuteru, na internetu i u svakodnevnici, tu ja pricam u kameru)

https://www.youtube.com/watch?v=Ediq8C7pmfQ (Tutorial: Gpg4win & GnuPG, ovo je desktop recording tutorijal)

posto se slika za GnuPG tresla, camtasia nije lepo prihvatio linux ogv/ovg fajl, uploadovao sam poseban video: https://www.youtube.com/watch?v=SN8-j1N5_4s (Tutorial: GnuPG in Ubuntu Linux, odradjeno sa terminalom)

https://www.youtube.com/watch?v=ba1extkWHuQ (OpenStego, Recuva, EraserPortable, CryptoMX, Virtual Keyboard, Cipherbox, Keylogger Beater, ovo je takodje desktop recording)
Reply
#2
Quote:USKORO NADZOR NAD OPERATORIMA
ČETVRTAK, 07 MART 2013 12:34

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će sprovesti nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nad operatorima elektronskih komunikacija, i to mobilne telefonije, a posebno nad internet provajderima.

Prošlog leta, nakon sprovedenog nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi operatora fiksne i mobilne telefonije u Srbiji u vezi sa postupanjem službi bezbednosti i policije u pogledu pristupa podacima o komunikacijama, Poverenik je ocenio da praktična situacija u vezi sa zaštitom privatnosti u značajnoj meri odstupa od standarda utvrđenih Ustavom Republike Srbije i relevantnim međunarodnim dokumentima. Tim povodom Poverenik i Zaštitnik građana predložili su „Paket od 14 mera" koje treba da primene pre svega Narodna skupština i Vlada RS kako bi se ustavom zajemčena prava poštovala.

Jedna od mera odnosi se na izmene relevantnih zakona kako bi se odredilo koji konkretni sudovi imaju nadležnost da odlučuju o zahtevima za pristup komunikacijama građana za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti države.

Očekujući da državni organi preduzmu mere u cilju obezbeđivanja ostvarivanja prava na privatnost, tajnost komunikacije i zaštite podataka o ličnosti, Poverenik planira sprovođenje nadzora nad operatorima kako bi se ocenilo kako operatori obrađuju podatke o komunikacijama, a posebno kako postupaju sa zadržanim podacima i kako ih obezbeđuju.

Poverenik će posebno izvršiti nadzor u vezi sa navodima Udruženja "Piratski pokret" o slučajevima pristupa podacima korisnika od strane operatora mimo slučajeva predviđenih u Ustavu i zakonu. Poverenik podseća da je pristup komunikacijama, uključujući i pristup zadržanim podacima o komunikaciji u Republici Srbiji uslovljen odlukom suda. Svako ko postupa drugačije rizikuje odgovornost za prekšaj prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ali i odgovornost za krivična dela neovlašćenog prisluškivanja i snimanja i neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

povernik.rs
Još:
http://piratska.org/ukljucite-se/
https://twitter.com/RodoljubSabic/status...2416650242
Reply
#3
Sticajem okolnosti sam baš juče proveravao ko od distributera poštuje zakon u smislu prijavljivanja baza podataka o ličnosti, a sve zato što mi je Radiju Vektor čak i za raskid ugovora tražio kopiju lične karte.

Naravno, pomenuti kauboji nisu prijavili ni jednu bazu. SBB je prijavio 3 - zaposlene, pretplatnike i spoljne saradnike. Targo je najavio 3 baze, IKOM nije prijavio ...

Pretraga ovde

Sve u svemu, bilo je krajnje vreme da se pozabave njima, jer očigledno misle da sa ličnim podacima korisnika mogu kako hoćej
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)