Diskusija o kvalitetu domaćih radio stanica, da probamo ponovo?
#1
Ovakva tema postojala je na Kablovskom forumu, i bila je otvorena 2006. godine.

U njoj se pisalo sporadično, ali smatram da je svakako potrebna.

Šest godina je prošlo od otvaranja originalne teme. Šta se, u međuvremenu, promenilo? Da li je stanje bolje ili gore? Šta smo dobili, a šta smo izgubili?

Naravno, kada je radio u pitanju.edit E. Maiden: dodao KFA logo.
Reply
#2
Ti bi, kao uvodničar morao i da napišeš nešto konkretno

:D
Reply
#3
Pa, sad. :p

Iz nekog razloga, mislim da je naše radijsko nebo nekada bilo mnogo kompletnije. Sada, i komercijalni emiteri, i radio stanice javnog servisa, zvuče katastrofalno nezavršeno. :D

Razrada kasnije Smile
Reply
#4
Ok, pošto niko ne želi, da raspalim ja:

U vreme kad je originalna tema otvorena, radio u Srbiji je, iako manje uređen medij, ujedno, bio i raznovrsniji.

Recimo, B92 je, i muzički i programski, imao više da ponudi. Do kraja 2006te postojala je, recimo, Idea kao odlična AC stanica, moglo se probrati i nedžiberske elektronske muzike...

Danas, radio pokušava da bude suv biznis, ali to, očigledno, ne uspeva svakoj stanici. Vidi se ko ulaže u program, opremu, konsultante, produkciju - a ko ne. Tako je, recimo, pored napucanog S-a, Indeksa, Hita ili bilo koje stanice iz TDI familije (uključujući Jat), evidentno da B92 nema niti znanja, niti volje, da iole dobro upakuje bilo šta što emituje, pa i ono što može da ponudi, ne zvuči dovoljno atraktivno.

Sa druge strane, B92, na primer, još uvek pokušava da insistira na starom tipu programa (emisijama, a ne smenama), ali se previše traži da bi ponudio koherentniji proizvod.

TDI ima dobro upakovanu produkciju i usko odabranu ciljnu grupu, ali i gomilu stanica po Srbiji gde ni nema zaposlenih - to je, praktično, samo računar sa Džezlerom, zakačen na predajnik, i kojem se pristupa iz Beograda. Sa druge strane, mnoge radio stanice i dalje ne mogu da "ubodu" svoj format, i zato sve zvuče slično. Antena 107.9 je, još u svojim dobrim danima, bila primer za nezavršeni CHR.

Gradski, HitMusic, Antena, Indeks - sve one rade po istom clocku i to, jednostavno... smara. Zašto, na primer, na tri stanice u isto vreme mora ići Stanje na putevima? Zašto se niko ne usudi da napravi drugačiji raspored muzike i govornih brejkova u satu?

Radio Beograd - i dalje šizofrenična mešavina svega. Očekivao sam da će bar BGD202 da se, već jednom, profiliše u nekom smeru, ali, po svemu sudeći, ne radi se to toliko lako u komplikovanim sistemima.

BOOM93, prema kojem sam bolećiv još iz klinačkih dana, takođe je počeo da tavori. Osim top listi koje idu vikendom, i vesti na svaki pun sat, ne emituju ništa osim muzike, a skoro svu ostalu produkciju im radi Srđan Merković (iz Novog Sada).

Neki lokalci pokušavaju da kopiraju clockove većih igrača, a drugi i dalje zvuče kao razglasi gde se, još uvek, ne emituju ni signali za EPP.

Što se muzičkog dela programa tiče, kod mene i dalje prednost ima Studio B, verovatno najmanje komercijalni radio u gradu. Jasno je meni da je radio u Srbiji, kao i cela Srbija, u tranziciji, ali... Nekako, očekivao sam više.
Reply
#5
Kakav Radio S, kakvi bakraci. Pa evo pre nekoliko dana, na radiju S bilo je kao '...reci cemo vise o ovome, ali hajde prvo da cujemo Zeljka Vasica." I onda je ona njihova pozadinska muzika pojacana, i isla je jedno 10 sekundi, da bi se voditelj javio da kaze: "Evo samo momenat da nas kompjuter uradi svoje...". Onda je jos 10 sekundi isla pozadinska muzika, i voditelj se ponovo javio: "Oce li? Nece?", i dok je to govorio, pustena je pesma Zeljka Vasica u pozadini. Onda je voditelj ponovo stisao i rekao: "Aha evo ga.". Toliko o napucanosti Radija S.

Nema potrebi pisati toliki tekst Losose, dovoljno je reci da u Srbiji prave radio stanice NEMA.
Reply
#6
Dobro, ti sitniji bagovi se dešavaju s vremena na vreme, nije nijedan softver savršen. To kad na S-u zabaguje FirePlay je kao kad na Anteni zabaguje QNet, ili kad negde drugde mora da se resetuje Džezler. Govorim o overall pakovanju i zvučnom identitetu, kapiram da bismo za svaku stanicu svake nedelje mogli da izvučemo momenat kad je softver štucnuo Smile

U kom smislu - PRAVE radio stanice? Smile

Da, imam tendenciju da budem preopširan, ponekad. Ipak: šta vredi slušati od domaćih radio stanica? Koje emisije ili programski segmenti su dobri, i po kojim kriterijumima? Ko prednjači u kojim aspektima proizvodnje radijskog programa...? Sve su to pitanja o kojima možemo diskutovati u ovoj temi.
Reply
#7
Ne vredi nista slusati. Meni se jedino dopada Guess FM na 105.6 ovde u NS, ali to je pirat. Softver ne sme stucati. Nikada. Ali to se zove Srbija. Smile
Reply
#8
(15. Sep 2012, 09:26)muckijeste Wrote: Ne vredi nista slusati. Meni se jedino dopada Guess FM na 105.6 ovde u NS, ali to je pirat. Softver ne sme stucati. Nikada. Ali to se zove Srbija. Smile

dakle problem je u softveru. da nije softvera slusao bi radio bez ikakvog problema i to sve stanice...
Radio Fokus zajedno sa piratskom mrežom "Radio Balkan" na nizu nelegalnih frekvencija na sramotu drzave - 1159. dan.
Reply
#9
Pre nego sto stanica udje u etar mora se uveriti i dokazati da softver nece stucati 100%, nikada. Moguce je, znam ja razliku izmedju italijanskih i nasih radio stanica, veruj mi.
Reply
#10
dobro, po tebi je znaci sve u softveru.
to sam i pitao.
Radio Fokus zajedno sa piratskom mrežom "Radio Balkan" na nizu nelegalnih frekvencija na sramotu drzave - 1159. dan.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)