Iskustva sa DVB-T2 prijemom
#1
Danas mi je pristigao prijemnik Alba STB300HD i dođem kući uključim neku sobnu antenu, pustim skeniranje i gle čuda pronađe mi HTV1,HTV2,RTL,Novu i neki kanal "Moja uprava", ni traga od muksa sa Avale. Prebacim na analognu i ukapiram da ne hvatam signal sa Avale, RTS2 na 22 jako loš, isto i Avala i to na Banjici na 26. spratu Shock Sutra ću pokušati sa nekom drugom antenom Ninja
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#2
Najverovatnije si uhvatio signal sa nekog od hrvatskih predajnika sa lokacija u Slavoniji (planina Belje ili predajnici u mestima Borinci, Ilok). To sto si uhvatio je verovatno hrvatski MUX A koji emituje na 38 kanalu uhf-a frekvencija 610Mhz u DVB-T1 sistemu. Srpski kanali sa Avale i Fruske gore od skoro emituju u DVB-T2 sistemu sto upucuje na zakljucak da imas mozda prijemnik koji nema DVB-T2 tjuner nego samo DVB-T1 tjuner. Zato si uhvatio samo hrvatske kanale. Medjutim cudno je da nista nisi uhvatio na analognom opsegu pogotovu sto stanujes tako visoko cak i sa sobnom antenom trebalo bi da vise kanala uhvatis. Najbolje da testiras prijem sa nekom spoljnom loga antenom za pocetak i to bez pojacivaca, pa kasnije da probas i sa nekom ceskom antenom sa slabijim pojacanjem za pocetak.

Inace, da li si imao sliku sa tih hrvatskih kanala ili ti je samo detektovao postojanje hrvatskih kanala u meniju sa frekvencijama ali bez slike na ekranu?
Reply
#3
Отворен поглед према југу?
Reply
#4
Ne, nemam vidljivost i okrenut sam prema severu i zapadau. Šta ide od analogije sa Košutnjaka? Studio B na 49. kanalu?

(11. May 2012, 09:20)laki2008 Wrote: zakljucak da imas mozda prijemnik koji nema DVB-T2 tjuner nego samo DVB-T1 tjuner.

Ne, ovaj je DVB-T2 http://www.amazon.co.uk/Alba-STB300HD-Fr...rvi_cart_2 i ima identični OSD kao http://www.elitesecurity.org/t398977-7#3089509

EDIT:

Ovo je prepostavljam predajnik Košutnjak, ali sa tog predajnika ne ide ništa trenutno!
[Image: i.jpg]

Prema severu
[Image: i.jpg]

Uključio sam Logu3 i evo rezultata:

RTS1 sa Avale
[Image: i.jpg]

RTS2 sa Avale
[Image: i.jpg]

Sad
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#5
Da "studio b" je na 49 uhf na Kosutnjaku ali ako je taj uredjaj ispravan trebao bi da ti detektuje makar u meniju postojanje mux-a na 27 uhf,svejedno da li ga hvata sa Avale ili Kosutnjaka. Tu bi trebalo da ti bude nekih 11 domacih kanala u paketu. Moguce da si bas naleteo skeniranjem DVB-T2 opsega u trenutku kad nesto petljaju na predajnicima, pa mozda nije bilo slike. Sve je to eksperimentalno i jako mali broj ljudi moze u Beogradu da prima DVB-T2. Ne bi me cudilo da uopste ne rade ni ceo dan ti DVB-T2 predajnici.
Reply
#6
Problem je u tome što prijemnik nema ručno skeniranje, samo automatsko! Uključim channel tuning i ništa ne pronađe iako pokazuje dole Signal ponekad.
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#7
on ipak nekog "djavola" hvata ali meni ovo vise lici da nesto nije podeseno kako treba u sistemu prijema u samom prijemniku, valjda imas neko uputstvo, mozda treba prebaciti u opcijama na neka druga podesavanja tipa PAL SECAM i tome slicno, mada dole pri dnu na ovoj slici lepo pise " scan mode AUTO" znaci sigurno postoji negde opcija za prebacivanje na rucno trazenje, takodje ovakva slika jako podseca na situaciju kad je na anteni suvise jak pojacivac pa se slika deformise, nisi napisao da li koristis pojacivac u kombinaciji sa logom...
Reply
#8
Ne, ne, ovo sa slike je anaogni tjuner! To što je slika izmrljana je loš prijem, smetnje, zašto ni ja ne razumem. Dakle, nije stvar u tome da li je PAL, SECAM, toliko umem da podesim, već da ne mogu uhvatiti nijedan kanal sa Avale. Na prvoj slici se vidi koliko ima refleksije, drugi je još gori toliko preklapanja da slika izgleda kao u mom prethodnom postu. Prvo sam pomislio da je pojačivač u sobnoj anteni, ali evo sada loga direktno i dobijam to što dobijam.

Što se risvera tiče, donet je iz Britanije, na njemu piše freeview hd, ima USB i Ethernet priključak i sigurno je DVB-T2. Što se Košutnjaka tiče, siguran sam da predajnik nije u funkciji, jer sa tog predajnika i mogu da uhvatim relativno analogne kanale, ali digitalno ništa.

Uputio sam korisniku @astery na ES-u pitanje koji tačno prijemnik ima, ali gledajući što je on postavio, prijemnik je verovatno identičan:

astery, elitesecurity.org Wrote:[Image: oTMu9.jpg]
http://www.elitesecurity.org/t398977-7#3089509

Ukoliko neko iz Beograda bi želeo da testira kod sebe ovaj prijemnik, a ima dobar prijem kanala sa Avale, može mi se javiti na PP. Wink
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#9
Koliko vidim na drugoj slici sa analognim kanalima piše 663 MHz a to je 45 kanal i na njemu ide Pink sa Avale, RTS 2 je na 22 kanalu tj. 479 MHz.
Reply
#10
Da, moja greška, Pink, ali to je nebitno, svi sa Avale imaju identične ili slične smetnje. Ne znam šta ih prouzrokuje, kao da je ogromna refleksija od ostalih 4 solitera ili nešto drugo, u svakom slučaju digitalni signal se na mahe pojavi na skali ali prijemnik verovatno ne može da demoduluše.
[Image: 5urbzc.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)