Linkovanje preko wirelessa na 2,4 GHz, 5,8 GHz i 11 GHz
#1
Evo da otvorim novu temu mislim da ce svima biti zanimljiva. Vasa iskustva, misljenje i sve ostalo vezano za prenos modulacije (linkovanje) do predajnika radio stanica preko wairlessa.
Reply
#2
Nužno zlo... i prilično neupotrebljivo za ozbiljniji rad. Latencije na prijemnoj strani su velike te je jako teško, skoro nemoguće, raditi uključenja u program.
Reply
#3
Kakve veze ima ukljucenje u program, logicno je da na tel. hibridu ima povratna veza i da slusaoci cuju realan ton u tel. slusalici.
Reply
#4
Music 
(30. Mar 2012, 07:44)antsistemi Wrote: Kakve veze ima ukljucenje u program, logicno je da na tel. hibridu ima povratna veza i da slusaoci cuju realan ton u tel. slusalici.

Bas tako ali... ja ne mogu da kultivisem 10.000 slusalaca i objasnim im da NE SLUSAJU radio prijemnik dok su na vezi! Evo, konkretno, ovih dana kod mene krece show Ivana Zeljkovica iz studija ETAR koji se strimuje i gde signal sa jednog servera kasni skoro jednu minutu, sa drugog servera, verovatno i vise! Dopunski problem je i uklapanje mog bloka reklama u strimovan signal pa se zbog toga pusta muzicka podloga u koju ja ulazim... pa posle bloka, takodje iz te podloge izlazim... Nije to, kao sto rekoh, bas tako komforno za ozbiljniji rad, znaci, da ponovim, nuzno zlo i ta muka nije vredna para koliko kosta da se napravi link na npr. 1.5GHz.

Reply
#5
Али за неку станицу без музичких жеља, укључења у програм и сличне интерактивности (нпр. радио који пушта само музику, вести и рекламе), Wi-Fi линк је мање-више адекватан.
Reply
#6
Opasno je kad kasni vise od mesec dana :D. Dozvolu od ratela na 1,5GHz mozes dobiti ali za digitalni prenos modulacije a ne analogni. Kad Zika u sarenici na RTS-u i Sasa Popovic u Grandu na PINK-u govore slusaocima da utisaju TV prijemnike i da ih slusaju u slusalici sto ne bi i ti.
Reply
#7
(30. Mar 2012, 18:06)antsistemi Wrote: Opasno je kad kasni vise od mesec dana :D. Dozvolu od ratela na 1,5GHz mozes dobiti ali za digitalni prenos modulacije a ne analogni.

Ko ti je to rekao? Ja linkujem na 1530MHz (naravno, sa dozvolom) i to analogni prenos od kad su ukinuli 400MHz opseg i to sa HOME MADE linkom.

Quote:Kad Zika u sarenici na RTS-u i Sasa Popovic u Grandu na PINK-u govore slusaocima da utisaju TV prijemnike i da ih slusaju u slusalici sto ne bi i ti.

Meni to ne uspeva...
Reply
#8
Jesi li radio tehnicku dokumentaciju i tehnicki prijem za taj HOME MADE link na 1530MHz?
Reply
#9
Tehničku dokumentaciju da, ali za sebe, da ne zaboravim šta sam radio jer mi to niko nije tražio. Tehnički pregled na kraju je obavezan i ako zadovoljiš sve uslove niko te ništa drugo ne pita. Ja sam imao samo problem sa dozvoljenim odstupanjem od frekvencije (7ppm, malo veće zbog običnog - fush kristala u PLL) ali sam to rešio zamenom kristalnim oscilatorom i nakon toga sve je prošlo OK. Zahtevi jesu strogi ali te niko više (kao nekad) ne plaši i ne davi raznim "atestima" i dokumentacijama. Tehnički pregled ti ( u ime RATEL-a) vrši, za to neka ovlašćena firna, meni, konkretno, ASTEL PROJECT.
Reply
#10
Kako si mogao dobiti freq. za 1,5GHz ako nisi predao ratelu tehnicku dokumentaciju uradjenu od firme sa licencom. Ako je to prepravljeni link na 400MHz sumnjam u stabilan rad.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)