Stanice na srednjem talasu
#1
Pozdrav svim forumasima.Ja sam eto sticajem slucajnih okolnosti dosao do ovog weba pa sam odlucio da se aktivno ukljucim u rasprave.
Sad da vidim dali ima interesanata na ovu temu jer ako nevolite amplitudnu modulaciju znaci nevolite i radio pa i njenu tehniku.
Kod nas ovdje u Bosni je situacija razlicita na raznim lokacijama,razumljivo,u dnevnim i u vecernjim satima eto u mom mjestu mogu da slusam radio Beograd na 1107kHz.Ovaj predajnik je snage 100kW.
Reply
#2
Код мене у Белој Паланци Београд 1 дању могу да слушам на 684 (Алексинац) и 711 (Ниш) килохерца а ноћу могу да га слушам и на 1107 (Зрењанин-Орловат). Иначе, реално, средње таласе слушају једино неке бабе на селу које неће да купе FM пријемник (или где нема FM сигнала) и неки радио-ентузијазисти који се занимају пријемом сигнала из далеких држава.
Reply
#3
Pozdrav, sto se tice srednjih talasa oni su kako da kazem, zamrli od bombardovanja 1999. Ono sto je ostalo od predajnika je krs nad krsevima. Taj 100KW ne znam sta da kazem, znas postoje oni radiamateri ili divljaci kako iz zovu na 1700Khz, e pa neki ljudi tu rade sa nekoliko kilovata, mislim da njih dvojica imaju preko 5KW i cuju se vise mnooogo jace od tih 100KW, sumnjam da ima 100KW, i mene zanima pravo stanje stvari, zna li ko realne snage?

Jesu rekli da ce kasnije (boga pitaj i da li ce i kada ce) obnoviti onaj predajnik u Zvecki koji je radio na 684Khz bio je snage 2000KW
Reply
#4
Дигитализација је једини спас за средњеталасни радио.
Reply
#5
(27. Jan 2012, 13:56)BoshkoIgich Wrote: Дигитализација је једини спас за средњеталасни радио.

Ovaj odgovor potpisujem jer ce to tako i biti,FM umire skroz u skorijoj buducnosti bit ce neisplativo emitovati na sadasnji analogni nacin.
Glavno podrucje gdje ce radio stanice prelaziti je srednji talas i emitovanje ce ici u DRM formatu(Digital Radio Mondiale.)
Reply
#6
Da tacno, treba se iskoristiti potencijal srednjeg talasa i digitalizovati ga, zato sto jedan predajnik moze da pokrije veliku povrsinu. Ne da mi imamo sad srednji talas digitalno zbog audiofilskog slusanja jer je ne moguce zbog propusnog opsega, nego jednostavno takvi predajnici su korisni mogu se slusati u pokretu na tranzistorima, eto sada u nekim delovima zemlje nema struje zbog nevremena, nema lokalnih emitera, nema informacija, ovako bi se moglo nesto i cuti, dobro nije bas toliko alarmantno ali za ne daj boze.
Kako se napreduje sa tim u svetu, nesto nisam video da se bog zna kako favorizuje.


Za FM mislim da gresis jer ni u ludilu to nebi smelo da se desi, da lokalci predju na srednji talas i emituju digitalno sa lupam 10-20kpps aac+ ,mozda par drzavnih od kojih jedan snazan za Evropu i par za Srbiju. Pre ce preci na DAB sadasnji VHF, a FM je isplativ sa ovim brojem stanica, kako nece digitalizovati tj. uvoditi kao u USA FMHD, ovi analogni ce raditi minimum jos 10 i vise godina. Cak ce se jos puno njih obnoviti.


off topis
izvinite za moguce greske pisao sam sa mobilnog...
Reply
#7
2 Sector:

Današnje FM stanice će vrlo polako prelaziti (u ovom trenutku one se veoma opiru gašenju analognog emitovanja) na DAB+ (ili DAB tamo gde je taj standard etabliran) emitovanje u VHF opsegu.

DRM će pre svega koristiti one stanice koje emituju za inostranstvo, jer u srednjetalasnom i kratkotalasnom opsegu naprosto nema prostora za silne lokalne FM stanice.
Reply
#8
Za mene je DRM bacanje para...

Web radio je drastično jeftiji, a daje bolje rezultate.

Naravno, svaka držaba bi trebala da ima jedan "nižetalasni" servis.
Ali samo jedan, toliko je više nego dovoljno...
Reply
#9
DRM radio je i propao kao u slucaju RTL za cuveno "ozivljavanje" Radio Luksemburga tokom 2005. Testiranja su negde trajala oko godinu ili dve, a signal iz Junglingstera nije dobacio do Britanije, pa je stanica prestala sa radom.
"Kakvi mladi, takvi stari...Od ovog trenutka, trazimo nove...mlade. Alo, javite se!"

[Image: dsdsv_copy.png]
Reply
#10
(27. Jan 2012, 14:53)dvb-t manijak Wrote: Za mene je DRM bacanje para...

Web radio je drastično jeftiji, a daje bolje rezultate.

Naravno, svaka držaba bi trebala da ima jedan "nižetalasni" servis.
Ali samo jedan, toliko je više nego dovoljno...

Ma ok to, moze i tako. Bar jedan servis putovanja i ostale pogodnosti, pa Radio Beograd 1 sta drugo bi se emitovalo.
I ja sam za WEB i radio i TV, kamo srece da se tehnika razvijala malo vise u tom pravcu jos sada, i da ustvari mi imamo opseg recimo 800-900Mhz gde bi emitovali Radio, TV i internet. Ne kazem i sad se to moze tehnicki izvesti, ali da se to forsiralo kao standard umesto DVB-T2 u svetu pa i kod nas.
Jednostavno kao i mobilna telefonija imas svoju baznu stanicu antena je u samom tv-u ili predvidjenom prijemniku moze se ostvariti i povratni kanal za net, skype , youtube, surf itd....
Pretpostavljam da ce do toga doci kroz tamo negde 10-20 godina tj. da ce taj koncept zameniti ovaj. Mada i sada evo SBB nudi preko interneta D3go i to multiplatformsko resenje TV ili mobilni uredjaj...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)