I to se događa
#1
[Image: gIhsDJx.png]

Quote:Slavni gosti Srbije XX veka
Hičkok u Skadarliji prekinuo dijetu
Ranko Pivljanin | 15. 01. 2011. - 22:00h

Dok su nam danas najvažniji gosti trećerazredne političke birokrate i manje-više efemerni kulturni stvaraoci, u veku iza nas našu zemlju su pohodili velikani svetske nauke i kulture, a za mnoge od njih Srbija i Beograd su bili adresa na koju su se i po nekoliko puta vraćali.


Slavni ruski pesnik Jevgenij Jevtušenko koji je davne 1965. godine održao književno veče za koje se tražila karta više – publika ga je prekidala aplauzima dok je naizmenično sa Ljubom Tadićem kazivao svoje stihove – vratiće se u naš glavni grad jedanaest godina kasnije. U Beogradu će doživeti drugi srčani udar, ali će, sa nitroglicerinom ispod jezika, ipak stići na tribinu u Udruženje književnika Srbije.

[Image: 107618_015-hickok_ig.jpg]
Alfred Hičkok u Beogradu na poklon dobio kuburu

[Image: 107622_014-orson-vels_ig.jpg]
Orson Vels u Jugoslovenskoj kinoteci

U Srbiju će, posle prve posete 1956. godine, ponovo posle četiri godine doći i čuveni francuski filozof Žan-Pol Sartr: došao je da odgleda svoju dramu „Zatočenici iz Altone“ na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a stigao je da se druži sa beogradskim intelektualcima i studentima, da se divi velikom glumcu Milivoju Živanoviću, ode u Kragujevac, pa čak i da obiđe fabriku motora u Rakovici.

Da se ne zaborave posete ovih velikih ljudi, potrudio se Radovan Popović – on je u knjizi „Slavni gosti Srbije XX veka“ (izdavač „Službeni glasnik“) sabrao preko dvesta imena od svetskog značaja koji su ovde ostavili pečat.

„Ovo je jedna od mogućih priča o Srbiji u prošlom veku. Knjiga je neka vrsta spomenara-priče o svetskoj kulturnoj eliti koja je boravila u ovoj zemlji u raznim vremenima i prilikama i svedočanstvo da smo bili Evropa, pre svega, do 90-ih godina prošlog veka. Bilo je to vreme kada je, na primer, Česlav Miloš otišao do Gornjeg Milanovca da obiđe svog izdavača ‚Dečje novine‘... Posle njega tamo će stići i Bohumil Hrabal i iz Milanovca poneti drag poklon – teglu slatkog od dunja i košulju iz fabrike ‚Rudnik‘, šivenu po njegovoj meri...“, kaže Popović. Sa sličnim poklonom, teglom slatkog od jagoda, iz Beograda u kome je 1958. godine proveo pet dana, vratiće se i čuveni dramski pisac Semjuel Beket.

A na samom početku prošlog veka 1905. godine u selo Kać kraj Novog Sada došao je, sa suprugom Milevom i sinom, Albert Ajnštajn. U rodnom mestu svoje supruge veliki fizičar se ponašao ležerno, razgovarao s ljudima, a u Srbiju će doći ponovo dve godine kasnije. Prema svedočenju savremenika, šetao je Novim Sadom sa sinom na ramenima, razbarušen i nasmejan, pa su ga uštogljeni Novosađani brzo krstili „šašavim Marićevim zetom!“ A genijalni naučnik je u Srbiji „relativizovao“ medicinske tvrdnje o štetnosti alkohola: „Srbin pije od rođenja, pa do smrti; kako se rodi, kako raste, kad putuje, kad se ženi, kad se sahranjuje, pa ipak su Srbi genijalna nacija. Ja ih tako cenim prema mojoj ženi..!“

U Beogradu će 1911. boraviti i revolucionar Lav Trocki koji će biti dopisnik „Pravde“ u vreme Balkanskih ratova, a u jednom od svojih tekstova opisaće fascinaciju izgledom srpskih vojnika koji odlaze na bojište „u opancima, sa zelenim grančicama na šajkačama“ koje „daju vojnicima neki dirljiv izgled“. Iste godine, na putu na Istok, Srbijom će prokrstariti i slavni arhitekta Le Korbizje, koji će u svom dnevniku ostaviti zapis o „lepim srpskim krčazima“ i crteže gusala.

U crnoj mantiji, srebrne duge kose i brade, u Beograd će 1926. godine prispeti i legendarni indijski pesnik i filozof Rabindranat Tagore koji će, prema svedočenju reportera „Politike“, ostavljati autograme na jelovnicima kafane „Srpski kralj“.

Tražeći leka bolesti, u Vrnjačku Banju 1930. godine stiže slavni ruski pisac Maksim Gorki, a u njegovom pismu prijatelju u Rusiji napisaće „Ovo je naša zemlja... Čini mi se da su Srbi isto toliko Rusi koliko i mi... Isto toliko su široki kao i mi i isto toliko veliki kao i mi..!“ Šest godina kasnije u Beograd će stići engleska romansijerka Rebeka Vest koju će po Srbiji provesti pisac Stanislav Vinaver, a iza tih putešestvija će ostaviti knjigu „Crno jagnje i sivi soko“.

U Beogradu je 1955. boravio i najveći vajar epohe Henri Mur, kome je ovde organizovana izložba, muzičku sezonu 1967. godine otvoriće slavni sovjetski muzičar Mstislav Rastropovič, iste godine u Domu sindikata pevaće šansonjerka Žilijet Greko dok će 1968. sa pisaćom mašinom u koferu stići italijanski pisac Alberto Moravija. Tih godina Beograd su pohodili i nobelovci Klod Simon i Sol Belou koji se po Vrnjačkoj Banji družio sa Jarom Ribnikar, filmske zvezde Sidni Polak i Bert Lankaster koji je ostao upamćen po incidentu – usred Kluba književnika u Francuskoj 7 išamarao je suprugu zbog ljubomorne scene koju mu je napravila. Još tri velikana filmske umetnosti, Orson Vels, Kirk Daglas i Alfred Hičkok, gostovali su u Beogradu u prvoj polovini 60-ih godina prošlog veka. Vels je voleo Beograd, odsedao je u hotelu „Moskva“, a osim što je igrao u partizanskom spektaklu „Bitka na Neretvi“, imao je ideju i da snimi film o Gavrilu Principu. A Hičkok je u hotelu „Metropol“ proslavljao uspeh svog poslednjeg filma, šetao gradom i u Skadarliji prekršio dijetu, a iz Beograda se vratio s kuburom koju mu je poklonio Vladimir Pogačić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Za njima će 1971. stići Ričard Barton i Elizabet Tejlor, a treba zabeležiti da smo 1957. godine ugostili još jedan sjajan glumački par – ser Lorensa Olivijea i Vivijen Li koji su igrali na sceni Narodnog pozorišta. U velikoj dvorani Doma sindikata 1971. godine četiri fantastična koncerta održao je Rej Čarls, a godinu dana kasnije na beogradski aerodrom sleteće slavni dirigent Herbert fon Karajan. Sam je upravljao svojim privatnim avionom.

Quote:Stravinskog nervirala vrela voda

Bilo je i slavnih ljudi koji baš i nisu bili oduševljeni Beogradom, a jedan od njih je Lorens Darel koji je krajem četrdesetih godina postavljen za atašea za štampu Britanske ambasade. Pisac čuvenog „Aleksandrijskog kvarteta“ bez ustezanja je govorio da jedva čeka da se „izvuče iz ovog prljavog, bučnog, razrušenog grada“. Ni veliki kompozitor Igor Stravinski ( boravio je ovde1961. godine) nije se pretrgao u pohvalama našoj prestonici, a najviše ga je nervirala „uvek vrela voda u hotelu“.

Quote:Brodski honorar poklonio Manasiji

Među mnogim nobelovcima koji su posetili Beograd našli su se i slavni pesnik Josif Brodski 1988. i Mario Vargas Ljosa 1995. godine. Brodski je čitao svoje pesme na Trgu republike, vodio razgovore sedeći na travnjaku ispred Narodne biblioteke, a honorar od svoje poslednje knjige objavljene u Srbiji poklonio je manastiru Manasiji.

Quote:Gosti za ponos

U Srbiji i Beogradu, između ostalih, boravili su i reditelji Andžej Vajda, Bernardo Bertoluči, Frensis Ford Kopola, Andžej Vajda, Mil orman, Nikita Mihalkov.., književnici Egon Ervin Kiš, Tomas Man, Ginter Gras, Lajoš Zilahi, Ežen Jonesko, Ilja Erenburg, Pol Elijar, Hans Magnus Encesberger, Grejem Grin, Vilijam Sarojan, Andre Malro, Nikita Stanesku, Ismail Kadare, Džon Apdajk, Alen Ginzberg, Josif Brodski, Bulat Okudžava, Peter Handke, Adam Mihnjik..., filozofi Đerđ Konrad, Žak Derida, Edgar Moren, muzičari Djuk Elington, Luj Armstrong, Dizi Gilespi, Majls Dejvis, Jehudi Menjuhin, Tina Tarner, kao i glumci Marčelo Mastrojani, Robert de Niro, Vanesa Redgrejv, Klaudija Kardinale, Sofija Loren, Liv Ulman...

izvor: Blic
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#2
Posle cenzure Marka Tvena (uzgred, ovde može da se vidi sjajan komentar Stjuarta i ekipe na tu temu), na red su došli Sting i Nofler:

Quote:Dire Straits' Money for Nothing banned on Canadian radio

Industry standards council rules song's repeated use of an anti-gay slur makes it unsuitable for broadcast

Sean Michaels
guardian.co.uk, Monday 17 January 2011 14.14 GMT


[Image: Mark-Knopfler-of-Dire-Str-007.jpg]
Radio ban ... Mark Knopfler of Dire Straits in 1985. The band's hit Money for Nothing has been deemed unfit for broadcast in Canada. Photograph: Cine Text/Allstar

Canada's radio watchdog is defending a controversial decision to ban the uncut version of Dire Strait's 1985 hit Money for Nothing. Despite many complaints – including criticism from a member of the band – officials are not backing down, insisting the song's offensive lyrics make it unsuitable for broadcast.

Although it has become a rock'n'roll anthem, Money for Nothing contains three instances of the anti-gay slur "faggot". Last week, the Canadian Broadcast Standards Council (CBSC) reviewed the song after receiving a complaint from a listener in Newfoundland. Its lyrics were found to be "unacceptable", contravening the human rights clauses of the Canadian Association of Broadcasters' code of ethics. It has been banned from radio stations nationwide.

Dire Straits' keyboardist, Guy Fletcher, was quick to criticise the ruling. "I reckon Canada could ban about 75% of ALL records ever made," he wrote on his website. "WHAT a waste of paper." Although "a part of me understands the decision", he wrote, "you can and should be allowed to write a song or poem and use language that is or has been in use by real people in everyday life ... MFN does not 'celebrate' a slur. In it, Mark [Knopfler] uses real everyday US street language to describe how a numbskull worker in a hardware department ... feels about a video being shown. The fact that the [CBSC] can make a ruling such as this, completely missing the context in which it's used says rather a lot about the society in which we live."

Many Dire Straits fans are up in arms, sending letters and petitions to the CBSC. At least three Canadian stations, two in Alberta, one in Halifax, have protested against the ruling, playing the unexpurgated song continuously for an hour. But others feel differently. Jason Roberts, a DJ at Edmonton's EZ Rock station, told Quebecor Media: "I love the song, but I'm kind of riding the fence here. It's 2011. Nobody uses that word any more."

At xtra.ca, a website aimed at gay and lesbian Canadians, the reactions seem split. But comments by one writer, Keith, exemplify the CBSC's reasons for banning the track: "When Dire Straits released Money for Nothing back in the 80s, it made me sick," he wrote. "As a teenager growing up in a small hick town in Ontario, it really bothered me as a closeted gay kid. I've been waiting 30 years for something to be done about it."

"The number of complaints is irrelevant," said Ronald Cohen, national chair for the CBSC. "Everybody is on our back about it, [but] I think it was absolutely the right decision. This is a word that has no place today on the airwaves."

Dire Straits formed in London in 1977. They have not performed since 1995.

izvor: Guardian

Facepalm[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#3
Kad sam video da su dušebriznici počeli i sa prekrajanjem istorije, brišući cigaru Vinstona Čerčila, ni ova sadašnja cenzura me ne iznenađuje.
[Image: 23781d2ddb.gif]
A već odavno su diskretno "prognali" neke crtaće sa Duškom Dugouškom, Pajom Patkom, skoro sve sa Brzim Gonzalesom,...
Reply
#4
Quote:Maler za slavnog glumca
Robert De Niro polomio svoj Zlatni globus
| 18. 01. 2011. - 15:26h

Holivudski veteran Robert De Niro polomio je statuetu koju je u nedelju dobio za životno delo na dodeli Zlatnih globusa.


[Image: 108110_mdf88811_hs.jpg?ver=1295360877]

Pojavivši se bez trofeja pred novinarima, slavni glumac je objasnio da mu je statueta ispala iz ruku i da se gornji deo odlomio.

"Upozoravali su me na to. Obećali su da će mi je vratiti kada je budu zalemili", kazao je čuveni glumac.

De Niro je tokom svoje bogate karijere osvojio nekoliko nagrada, među kojima dva Oskara, za filmove "Kum 2" i "Razjareni bik".

izvor: Blic

Pljus
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#5
ovo je ladno moglo da ide i u funny pics Smile

Quote:NEČUVENO - kako se srbija odnosi prema svojim simbolima i novcu
Stari grb na novim tablicama!

Registarske oznake koje od 1. januara policija deli vozačima imaju srpski grb koji ne važi od 11. novembra prošle godine, u Zavodu za izradu novčanica krive MUP

[Image: NOVA-TABLICA.jpg]

Na novim registarskim oznakama koje MUP od 1. januara izdaje vozačima nalazi se stari grb Srbije, koji od 11. novembra prošle godine nije u upotrebi! U Zavodu za izradu novčanica kažu da su novih 800.000 tablica odštampali mnogo pre promene grba, a policija nije insistirala da se ova greška ispravi jer bi to koštalo dodatnih 4,5 miliona evra!

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić potvrdio je za Press da je Zavod za izradu novčanica odštampao nove registarske tablice sa detaljima starog grba Srbije. Dačić otkriva i da će zbog toga 2012. biti ponovo štampane registarske tablice na kojima će umesto starog štita sa ocilima biti kompletan grb Srbije.

[Image: TABLICE-MALA.jpg]

MUP zakasnio

- Tačno je da se na novim tablicama nalazi štit sa ocilima koji je preuzet sa starog grba Srbije. Ali, to je urađeno iz razloga što su nove tablice štampane na osnovu pravilnika koji je donet pre tri godine, u vreme bivše vlade. U međuvremenu, novom uredbom državni grb je promenjen i modifikovan, ali ove izmene nisu unete u pravilnik za izradu registarskih tablica - kaže Dačić za Press.

On tvrdi da iako je grb promenjen u novembru, a nove tablice počele da se dele u januaru, nije bilo moguće napraviti izmenu na tablicama.

- Lično sam tražio da se na novim registarskim tablicama nalazi novi, izmenjeni grb, ali to nije bilo moguće jer je Zavod za izradu novčanica već odštampao više od 800.000 tablica sa starim štitom i ocilima. Da smo te tablice uništili ili povukli šteta bi bila oko 4,5 miliona evra. Međutim, kada se one podele građanima Srbije štampaćemo nove registarske tablice na kojima će umesto štita sa ocilima biti kompletan novi grb Srbije - kaže Dačić.

U Zavodu za izradu novčanica juče smo dobili objašnjenje po kome je glavni krivac za ovaj skandal MUP, jer je zakasnio sa izdavanjem tablica.

- Zavod je još pre dve godine izbacio prve probne tablice i bilo je sve u redu. Tada je trebalo da krenemo sa štampanjem, samo se čekalo zeleno svetlo MUP-a. Morali smo unapred da imamo oko 800.000 tablica da bismo kasnije imali vremena da „naštampamo" nove količine, kad krene podela. Uradili smo veliku količinu folija na kojima se nalazio sad već stari grb. Kada je u novembru 2010. grb promenjen, imali smo problem jer bi zbog nove štampe morali da bacimo sav repromaterijal i kupimo novi - navodi sagovornik Pressa.

On dodaje da je postojala ideja da se na sadašnje grbove dodaju nalepnice sa novim grbom.

- Nešto slično imaju Hrvati. Problem je što bi se nalepnice odlepljivale prilikom pranja - kaže izvor Pressa.

Direktor Zavoda za izradu novčanica Ljubiša Vuletić nije hteo juče da priča na ovu temu ako pre toga ne pribavimo odobrenje NBS-a, koja mu je nadređena.

- Takva je procedura - bio je izričit Vuletić.

Suprotno Ustavu

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je grb koji se nalazi na tablicama suprotan Ustavu Srbije.

- Koliko je meni poznato, upotreba grba je definisana Ustavom i zakonom. Mi po zakonu imamo mali i veliki grb, a tačno je definisano kako oni izgledaju. Ovo što imamo na tablicama nije nijedan od ta dva. Što znači da je njegova upotreba potpuno protivzakonita i protivustavna - upitao je Okanović.

Ministar Dačić kaže da je izgled grba Srbije promenjen u novembru prošle godine na zahtev heraldičara i dodaje da on nije bio za promene simbola Srbije. Međutim, upravo je on potpisao uredbu Vlade o utvrđivanju izvornika velikog i malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne kojim su izmenjeni simboli Srbije.

Quote:Acović: Ovo nije grb Srbije

Heraldičar Dragomir Acović smatra da na tablicama treba da bude zvaničan državni grb Srbije.

- Ako u propisima koji se odnose na registarske tablice piše da na tablicama stoji državni grb, onda treba da bude tako. U suprotnom, krše se propisi. Na tablicama koje sada imamo nije zvaničan državni grb - ističe Acović.

Heraldičari su tada bili zadovoljni jer oni smatraju da je naša država posle 120 godina dobila grb u skladu sa pravilima i Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne. Našim stručnjacima je najviše smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine uradio Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike, koja po njima nije bila u duhu Srbije.

izvori...razni Smile
b92, press itd itd....
Ne svadjaj se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuce iskustvom...
Reply
#6
Mališa Wub

Quote:Measuring 7ft 3in nose-to-tail and weighing in at 17st, Giant George is declared the world's tallest dog

By Mail Foreign Service
Last updated at 3:15 PM on 23rd February 2010

This huge hound officially entered the record books today as the world's tallest dog - standing more than seven foot on its hind legs.

'Giant' George claimed the prestigious title after Guinness Records officials measured him up at 43 inches from paw to shoulder, or 7ft 3in when 'standing' on his back legs.

The four-year-old great dane weighs a staggering 17.5 stone and consumes 110lb of food each week.


[Image: article-1252928-086A87AA000005DC-456_634x640.jpg]
Owner Christine Nasser and George, a great dane from Tucson, Arizona, who has been declared the world's tallest dog

He even sleeps in his own queen-size bed.

His owner David Nasser, of Tucson, Arizona, is thrilled George has topped previous holder Titan, a four-year-old great dane from San Diego, who is 0.75 of an inch shorter than George.

Before Titan, the record was held by another Great Dane, Gibson, of Grass Valley, California, who stood at 42.2 inches tall.

Craig Glenday, editor-in-chief of Guinness World Records, said that the adjudicator was sent after controversy over conflicting media accounts of the tallest dog.

He said: 'We can indeed say now that George is the top dog.'

A few days after he was declared a record-breaker, Giant George appeared on the Oprah Winfrey show.

Here, Mr Nasser recounts the whole experience.

[Image: article-1252928-086A8913000005DC-418_634x483.jpg]
David Nasser with George: His fans can follow him on Facebook and on Twitter

He said: 'Oprah's staff learned about Giant George thorough FaceBook and YouTube and were were insistant on having him as a feature on this show; regardless of the Guinness World Record.

'As fate would have it, the timing with Guinness World Records and the Oprah Show came together flawlessley.

'On Monday, February 15, the Guinness representative came to Tucson and conducted the official measurement.

'Triumphantly, Giant George earned the Guinness World Records for "Tallest Dog Ever," and "Tallest Living Dog."

'We then began coordinating the logistics of transporting a 43ins and 17.3 stone dog to Chicago.

'After much deliberation and discussion, American Airlines soffered to fly Giant George to Chicago.

'He would not fit in a first-class row, so he got three of his own seats at the bulk-head...This meant that Giant George would be in the fuselage, like a regular passenger.

[Image: article-1252928-086AC1A6000005DC-966_634x478_popup.jpg]
Mr Nasser shows off the award that declares Giant George is indeed the world's tallest dog

'Needless to say, this was cause for much commotion on the flight.

'Throughout, many of the other passengers came up to take photos and pet him...he was a total Rock Star!.

'There were so many people coming to the front of the plane, the pilot ended up illuminating the "fasten seat-belt" sign to get everyone to sit down.

[Image: article-1252928-086ABFF3000005DC-597_306x423.jpg]
Mr Nasser with George on the beach when the great dane was just a puppy... albeit a really big puppy

'When we arrived in Chicago, we were shocked by the number of people who were wating for us in the arrival area at the airport.

'With flashing cameras and video rolling, more than one-hundred people saw Giant George strike a pose as though he was on a red carpet. Needless to say, they ate it up.

'A limo whisked us to the Governor's Suite of the Omni Hotel.

'It happened to be snowing in Chicago that day, and Giant George had never seen snow before.

'In the suite, he had his own twin-size mattress on the floor and slep off the jet-lag.

'The next day was showtime on Oprah.

'The limo took us to Harpo Studios promply at 8:30 where Giant George had his own "green room" complete with very soft bedding on the ground for him to lay down.

'There was a sign on the door that read "Unless you are part of Team Giant George, please don't ask to see him until taping is over."

'However, the sign didn't work so well; we were told that Giant George was more popular among the staff than many A-list super-stars who had appeared on Oprah in the past.

'Everyone wanted to see Giant George, and he was happy to see them all.

'Everyone on Oprah's staff was so nice, warm and friendly. What a great group of people that work for the Oprah show!

'Finally, it was time for Giant George to go out on stage and have Oprah announce his Guinness World Records for Tallest Dog Ever and Tallest Living Dog.

'Without question, this was one of the most memorable moments for all of us. Oprah was super friendly and the segment was trouble free.

'Next was getting back to the airport for the return flight. American Airlines took Giant George to a private suite to relax before the big flight.

'When Giant George began the four legged walk to the gate, once again, there were more than one-hundred people waiting to take photos of Giant George; It was surreal to see all the people wanting to get a glimpse of Giant George.'

[Image: article-1252928-086ACCE6000005DC-980_634x362_popup.jpg]
Gentle giant: George towers above ordinary dogs in a park near his Tucson home

[Image: article-1252928-086AC0C6000005DC-798_634x508.jpg]
Tall tale: George was given a row of three seats for his flight to Chicago, where he appeared on the Oprah Winfrey show

izvor: Daily Mail
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#7
Quote:21. januar 2011. | 10:40 | Izvor: B92
Brajant na 'Bulevaru slavnih'


[Image: 6238869454d39549684c88727742291_extreme.jpg]
Beta

Košarkaš L.A. Lejkersa Kobe Brajant postaće prvi sportista koji će dobiti svoju 'zvezdu' na 'Bulevaru slavnih' u Holivudu.

Ova čast je do sada bila uglavnom rezervisana samo za najveće i najglamuroznije holivudske zvezde.

Brajant će se tako pridružiti legendama kao što su Džon Vejn i Merilin Monro i zvezdama kao što je Bred Pit, koji su ostavili otiske svojih dlanova i stopala ispred kineskog teatra 'Broman'.


Brajant će otiske dlanova i stopala (broj 48) ostaviti na ceremoniji 19 februara, koja će se poklopiti sa NBA Ol-star vikendom koji će biti održan u Stejpls centru u Los Anđelesu.

izvor: B92 - Sport
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#8
Uskoro ćemo imati 2 sunca Wow

Quote:Naša planeta dobija "drugo Sunce"
Uskoro eksplozija zvezde koja će osvetliti Zemlju na dve nedelje
M. Milikšić | 21. 01. 2011. - 23:58h | Foto: AFP

Zemlja bi uskoro mogla da dobije drugo sunce, bar na nedelju ili dve. Jedna od najsjajnih zvezda našeg neba postaće supernova, a eksplozija bi mogla da se dogodi već ove godine, piše "Dejli mejl".


[Image: 107413_supernova-afp_f.jpg?ver=1295650599]
Supernova

Astrofizičari kažu da crveni džin Betelgez u sazvežđu Orion, deveta najsvetlija zvezda na našem nebu, udaljena 640 svetlosnih godina, gubi masu, što je znak gravitacionog kolapsa, prenosi "Tajm".

Bred Karter, fizičar Univerziteta Južnog Kvinslenda, objasnio je da zvezda nužno troši gorivo svog jezgra.

"Ovo gorivo čini Betelgez sjajnom i održava je. Kada ostane bez njega, zvezda će bukvalno urušiti i to će uraditi veoma brzo", kaže Karter.

Eksplozija koja će uslediti biće desetine miliona puta sjajnija od Sunca, što znači 24 časovnu svetlost na Zemlji. Tokom dve nedelje izgledaće kao da imamo dva Sunca.

[Image: 109740_star-wars_f.jpg?ver=1295650617]
Scena iz filma "Ratovi zvezda"

"Beng, eksplodiraće, osvetliće sve", objašnjava Karter. "Videćemo neverovatnu svetlost kraći period vremena, dve nedelje, a onda će tokom narednih meseci ta svetlost početi da bledi i, na kraju, biće veoma teško da se uopšte nešto vidi".

Eksplozija će se dogoditi, samo je pitanje kada. Ovo bi moglo da se desi pre kraja 2012. godine, ali i u periodu od sledećih milion godina, navodi Karter.

Internet trenutno vrvi od predviđanja propasti sveta, povezanih sa supernovom i majanskim proročanstvom. Stručnjaci, međutim, tvrde da će se eksplozija zvezde dogoditi predaleko od Zemlje da bi nam naštetila.

"Kada eksplodira, prvo što ćemo videti je kiša sitnih čestica nazvanih nuetrinos”, objašnjava Karter. "One će pasti na Zemlju a, iako će supernova koju vidimo vizuelno osvetliti noćno nebo, 99 odsto energije eksplodirajuće zvezde će biti pušteno kroz ove čestice koje će ući u naša tela i na Zemlju, da istaknem bez ikakvih štetnih posledica".

izvor: Blic

[Image: jz8nm_th.jpg]
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#9
Quote:...u periodu od sledećih milion godina
Čudno pišu reč "uskoro" Zviždanje
Quote:Veterinarska inspekcija istražuje neobičan slučaj
Nišlija u mesari kupio „svetleću piletinu”
B. Janačković | 21. 01. 2011. - 00:02h

NIŠ - Veterinarska inspekcija Nišavskog okruga izvršila je kontrolu u jednoj niškoj mesari nakon informacije da se u prometu pojavila „svetleća piletina“.
[Image: 109407_1102-pile_f.jpg]
Jedan Nišlija je prijavio da je u vreme minulih praznika kupio pileća krilca koja su, dok ih je odmrzavao i pripremao za pečenje, počela da svetle fluoroscentnim sjajem u mraku!?

- Nismo spavali cele noći jer smo bili zabrinuti i nismo pojeli krilca - naveo je on.

Inspektori su proverili stanje na terenu, ali od piletine koja svetli nisu našli ni traga ni glasa.

- Iako je bilo najavljeno, taj građanin nam nikada nije doneo piletinu za koju je tvrdio da svetli u mraku. Ipak, proverili smo mesaru u kojoj je rekao da je kupio meso, ali ništa slično nismo pronašli - rečeno je „Blicu” u Veterinarskoj inspekciji.

Docent na Katedri za hemiju Niko Radulović kaže da upotreba antibiotika tetraciklina u lečenju životinja može da dovede do efekta nalik ovom.

- Tertaciklin se čvrsto ugrađuje u kosti životinja i može dovesti do toga da one svetlucaju u mraku. On se ne može termičkom obradom izbaciti iz kostiju, tako da nema štetnih efekata po zdravlje ljudi. Ovi antibiotici su u legalnoj upotrebi i daju se i drugim životinjama - veli Radulović.
Izvor: Blic
Quote:Prijavljen novi slučaj fluorescentnog mesa
Svetleća piletina nađena i u Beogradu
S. Vasić | 22. 01. 2011. - 00:02h | Foto: AFP

Posle teksta u „Blicu” o svetlećoj piletini u Nišu, Pokretu potrošača se javio Beograđanin koji tvrdi da je na pijaci u naselju Banjica kupio pile čudne fluorscentne boje.
[Image: 109684_0808-pilici-foto-afp_f.jpg]
Meso može da promeni boju zbog fosfora ili antibiotika koji životinje primaju

- Juče nam se javio građanin koji je pročitao tekst u “Blicu”, jer je posumnjao da sa mesom koje je kupio nešto nije u redu. Uputio sam ga na Veterinarsku inspekciju - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Pileće meso može da promeni boju ako u njemu ima fosfora ili antibiotika, kaže za “Blic” Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije Srbije.
Veterinarska inspekcija u Nišu prekontrolisala je mesaru u kojoj je kupljena piletina, ali nije pronašla ništa neobično.

Načelnica Veterinarske inspekcije sumnja da je u piletini zaista fosfor i kaže da ta inspekcija nikada nije napisala prijavu za korišćenje fosfora i da njegova upotreba u Srbiji nije dozvoljena.

- Isto tako, za svaki antibiotik koji se da životinji, postoji određeni period od nekoliko dana do nekoliko nedelja koliko životinja ne sme da bude u prometu, dok se antibiotik ne izluči iz organizma - objašnjava ona.

Bogosavljević smatra da je neophodan pojačan inspekcijski nadzor u svim mesarama kako bi se utvrdilo kojim kanalima je stiglo koje meso i da li je sve regularno. Takođe, inspekcija treba da reaguje na svaku prijavu građana, te se nada da će to učiniti i u slučaju prijave iz Beograda.
Za razliku od Čelebićaninove, Bogosavljević ne misli da je sve meso u radnjama prošlo kontrolu.

- Koliko postoji jagma za profitom, tolike su šanse da se kod nas u prodaji nađe meso koje nije stiglo regularnim putevima. Kad to rade u svetu, zašto bismo kod nas isključili prevarantske radnje?

Prema rečima Sanje Čelebićanin, rok upotrebe za sveže meso je 72 sata, a za vakumirano i pakovano meso se radi studija izdržljivosti koja određuje rok upotrebe, a to je obično pet do sedam dana.
Izvor: Blic
Reply
#10
To nešto kao ona Del Bojeva česmovača:[Image: mzAebF3.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)