Kratki talasi - spisak frekvencija
#1
Evo spiska kratkih talasa, posle duzeg vremena sam uspeo nesto da nadjem ali opet poprilicno je obimno prebacio sam podatke u excel 2003 radi kompatibilnosti mada u 2007 je lepse vizuelno Mr Green. Tu je spisak odakle se emituje, kolika snaga, za koji jezik itd. U posebnom tabu sam napravio spisak nama razumljivih stanica SR/BN/CRO. Evo spiska u prilogu.
Reply
#2
Zaista ne znam ko to još sluša, osim pomoraca.

...inače pobednici su ovi što emituju sa 100W snage :-)
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#3
Hvala puno za ovo, Omega, posluzice mi kada budem putovao u Vranje ili Crnu Goru, posto mi rodbina poseduje Sonyjev CFS-9900 radio koji prima kratke talase. Secam se da sam prosle godine u kasnim vecernjim satima uhvatio signal jedne od evangelistickih radio stanica "Family Radio", Radio Espana De Exterior, Medjunarodni radio Srbija i test-signal britanskog VT Communicationsa.
"Kakvi mladi, takvi stari...Od ovog trenutka, trazimo nove...mlade. Alo, javite se!"

[Image: dsdsv_copy.png]
Reply
#4
Pozdrav!
Evo na 6070 kHz ide ponedeljkom emisija DigiDX sa odašiljača Rohrbach Waal (Nemačka – 10 kW).
 
 [Image: radio-channel292.jpg]
 
U polučasovnoj emisiji može da se vidi šta se sve sluša, kao i najnovije vesti vezane za prijem KT.
 
 [Image: digidx-13-6-2016-22-20-3.png]
 
The full version can be found at http://swling.com/blog/wp-content/uploads/2016/06/Music-on-Shortwave-A16-v2.1.pdf
 
Kako uopšte stojite sa prijemom stanica na kratkim talasima i prati li se to kod vas?
Reply
#5
Generalno u Srbiji nikad nisu bili popularni kratki talasi. Kažu stariji da je bilo nekog interesovanja pred Drugi svetski rat, oko 1940. ali to je i tada bilo prilično marginalno.

Za vreme SFRJ u Srbiji takođe nije bio popularan KT, a ko je hteo da čuje "drugu stranu" slušao je VOA od Soluna, na srednjim u 21:30.

Po mom utisku, radio se uopšte danas sluša dosta manje nego ranije. Preko FM se sluša u automobilima i preko onih radio satova po firmama i kuhinjama.
U poslednje vreme i web striming je postao popularan i sve više je zastupljen, naročito po kancelarijama.
Generalno, po kafićima i kafanama, kao i u prodavnicama se vrte plej liste a ne radio.

AM u Srbiji sluša samo šačica entuzijasta, kratki pogotovu. Srednji talas se sluša u par džepova u kojima ne dopire FM, ali to nije 10.000 ljudi ukupno.
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#6
Na prostorima bivše SFRJ sve do pojave FM-a bio je popularan i Radio Luxembourg (dok je emitovao na kratkim talasima). Uglavnom je to bio jedini izvor muzičkih noviteta za omladinu naročito 60-ih godina ali i nešto malo kasnije. Ekspanzija FM-a ga je gurnula u zaborav već tokom 70-ih, a naročito 80-ih.
Reply
#7
Луксембург је емитовао на средњим таласима.
Reply
#8
Da, sa 3MW snage.

Evo da otvorim dušu. Ja mrzim AM zbog dešavanja sa kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zapravo zbog debilne odluke tadašnje vlasti u Republici Srbiji da nabavi puno sredjetalasnih predajnika za lokalne stanice radio stanice. To su mahom bili predajnici od 10kW.
U to vreme su u Srbiji postojale FM mreže Radio Beograda koje su odlično pokrivale teritoriju. Tada je bila u ekspanziji prodaja HiFi uređaja. Ne bi bilo toliko tragično da su paralelno kupovali i jake FM predajnike, ali to se nikada nije dogodilo.
U prvo vreme su FM predajnici bili na zgradama radio stanica i pokrivali su vrlo usko područije, ne toliko zbog snage (koja je bila obično oko 300W) nego zbog antena, jer su mahom koristili vertikalni dipol sa negativnim dobitkom. Tek su početkom devedesetih nabavili neke od po 1kW.

Da ne idem dalje u OT.

Smatram da postoji izvesna budućnost za kratke. Emitovanja od po pola sata za određene teritorije nisu toliko skupa čak ni za siromašne države kakva je naša. Digitalno emitovanje jednog govornog kanala sa što manjim bitrejtom i ne traži neki jak predajnik.

Na srednjim, ja zaista ne vidim budućnost emitovanja u Evropi.
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#9
(01. Jul 2016, 22:57)PInformer Wrote: Луксембург је емитовао на средњим таласима.

I na kratkim.

[Image: BgQdKLP.gif]
https://www.transdiffusion.org/2001/08/15/luxy1

Quote:I listened to Radio Luxembourg on Shortwave 6090kHz(49.26m) and reception wasn’t quite as bad as 1440kHz/208m MW.

Quote:R.Lux used two frequencies in the 41m band shortwave usually 7295kHz from 9.00UK-15.45UK(10.00-16.45CET)then on 7145kHz from 15.45UK-17.00UK(16.45CET-18.00CET) from various SW transmitters in Germany on directional beams to the United Kingdom, but reception was often dogged with dropouts and occasional deadair moments caused by variable ionospheric conditions on SW.
Oba citata sa: http://www.tvcream.co.uk/?p=13223
Reply
#10
(01. Jul 2016, 23:34)dvb-t manija Wrote: ...Evo da otvorim dušu. Ja mrzim AM zbog dešavanja sa kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zapravo zbog debilne odluke tadašnje vlasti u Republici Srbiji da nabavi puno sredjetalasnih predajnika za lokalne stanice radio stanice. Na srednjim, ja zaista ne vidim budućnost emitovanja u Evropi...

Samo da se malo nadovežem iako nije tema. Interesantno je da je u to vreme koje pominješ ,tadašnja SR Hrvatska radila upravo suprotno. Masovno je širila mrežu FM predajnika kod lokalaca, naročito na Jadranu. Pa su tako Radio Pula, Rijeka, Zadar, Split, Šibenik i Dubrovnik "šibali" na FM-u  mada su neke od njih imali i alternativne AM predajnike male snage više kao neku rezervu sa isključivim pokrivanjem uže gradske zone.
U to vreme mislim da nije postojala niti jedna domaća karatkotalasna stanica osim Radio Jugoslavije.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)