RTS Svet (Sat)
#1
Quote:Počev od 15. maja 2011. RTS SAT i Radio Beograd 1 emituju program na satelitu Astra 19,2°E. Na staroj frekvenciji, na satelitu Hotbird, program Javnog servisa Srbije možete pratiti do 31. maja.

Podešavanje standardnih satelitskih risivera je jednostavno i vrši se tako što se prvo podesi prijem ka satelitu Astra 19,2°E (devetnaest stepeni istočno), a potom dalje prema parametrima.


Parametri za podešavanje prijema
[Image: 256x256.jpg]

"Svesni obaveze Medijskog javnog servisa Srbije, poštujući gledalačke afinitete srpske dijaspore, nastojimo da prilagođavanjem programske šeme vremenskim zonama i uvođenjem novih programskih sadržaja, naš program bude podjednako interesantan za što širu populaciju.

"Pored specijalnih emisija namenjenih posebno dijaspori, gledaocima nudimo i najbolje programske sadržaje sa tri domaća programa RTS1, RTS2 i RTS Digital. Da bismo ostvarili još čvršću vezu sa našim gledaocima širom sveta pokrenuli smo i podsajt na portalu rts.rs, a uskoro ćemo biti "u vezi" i preko Teleteksta. U svakom slučaju trudimo se da program koji nudimo ne bude gledan samo zato što je na maternjem jeziku, već da bude programski i tehničko-tehnološki konkurentan programima u čijem se okruženju emituje širom sveta. Poseban izazov za urednički tim je prelazak na satelit ASTRU u Evropi, koji je poznat po distribuciji poznatih evropskih 'TV brendova'", kaže dr Tatjana Ćitić, odgovorni urednik RTS SAT i RTS DIGITAL.
[Image: Astra%2019,2%20E%20full.jpg]
Inače, Satelitski program Radio-televizije Srbije se trenutno emituje u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Signal sa evropskog satelita pokriva i sever Afrike. U Evropi smo dostupni kroz kablovske distribucione sisteme i Aj-Pi-Ti-Vi (IPTV) u oko milion i šest stotina hiljada domaćinstava. Maksimalna penetracija je ostvarena u bivšim jugoslovenskim republikama. Od novembra 2010. godine smo dostupni u 7 zemalja regiona i kroz Es-Be-Beov (SBB) Total TV.
http://www.rts.rs/page/rts/sr/RTS+Sateli...2%B0E.html

Ne znam baš koliko je ovo pametna odluka. Možda je cilj bio približiti ovaj program u zemljama nemačkog govornog područja gde je ovaj satelit jako popularan. Činjenica je da RTS napušta Telekomov transponder na Hotbirdu i prelazi na novi satelit, koji je bar dosad bio za 30-40% skuplji od Hotbirda.

Povrh svega zbog distribucije do operatera RTS je sada prinuđen i da plaća dodatni satelit, pa se tako pojavio program i na satelitu Atlantic Bird 12.5W frekv. 11177MHz, polarizacija horizontalna, symol rate 15190
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#2
Nisu normalni, prelaze na najskuplji satelit gde inače nema nijednog ex-Yu kanala.
Reply
#3
Можда се гаси Телекомов транспондер? Није ми јасно шта ће они на Астри, ако се не варам, тамо ниједан канал из региона не емитује свој програм?
Иначе и даље не могу да верујем да нису у стању да додају уз Радио БГ1, и БГ2/3 и Радио 202, па мајку му за ова два им треба само 256 Кб протока (за оба по 128 Кб)? Зар је то толико скупо и/или неизводљиво за њих? Glare
Reply
#4
Koliko je Astra skupa govori i to da su neke platforme napustile taj satelit i finasirale migraciju. Ako zaobiđemo 16e, na 23,5e ili možda bolje na 1W za isti novac bi mogli da pošalju ceo sadašnji DVB-T muks!

Izgleda da će saradnju sa Telekomom nastaviti, jer će njima plaćati prostor na 12.5W Stars Međutim, ako stvarno planiraju da izgase analogiju sledeće godine, biće potreban backup nacionalnih kanala na satelitu. ETV bi trebalo da povede računa o tome, mada kod nas je sve uvrnuto, tako da ništa više nije neobično.
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#5
(12. May 2011, 17:54)teddy Wrote: Nisu normalni, prelaze na najskuplji satelit gde inače nema nijednog ex-Yu kanala.

Ma opusteno, tu smo mi da to finansiramo iz pretplate Glare

Reply
#6
Atlantic bird 12,5W(uglavnom je za feedove i namjenjen) se koristi za slanje signala ka provajderu koji dalje šalje signal na Astru. Astra je popularniji satelit u dijaspori od Hotbirda,naravno i skuplje,na njemu su emitovali analogno do 1999. kada su zapadne sile tražile od vlasnika Astre da im uskrati emitovanje.
Reply
#7
RTS nikad ni u ludilu nije emitovao na Astri. Sve do dolaska na Hotbird vrteo se po nekim perifernim satelitima.

Emitovao je na Eutelsatu na 10° istočno kada je skinut 1999.

Quote:Eutelsat scraps RTS Sat [27 May 1999]

Last night at 9:40 pm local time, Eutelsat has as expected stopped broadcasts of Serbian TV channel RTS Sat at 10 degrees East under extensive pressure by NATO. Which would be no problem if Yugoslavia was just a customer--however, it isn't. It holds a 0.8 percent share of Eutelsat and therefore has the right to use a transponder at their discretion.

http://www.sat-index.co.uk/cgi-bin/searc...t+eutelsat

Ovde imaš istorijat njihovog šetanja po satelitima od aprila 2002.
http://en.kingofsat.net/channelhistory.php?ch=321
Reply
#8
Pa nebitno i 12,5W košta, ne mnogo, ali je nepotreban trošak. Što se emitovanja do 1999. tiče, mislim da su emitovali na nekom od Eutelsatovih satelita, ne na Astri, što im je Eutelsat kasnije nadomestio i vratio tada unapred zakupljene kapacitete.

Edit:
Pronašao, radili su na Eutelsatu-2 F2 na 10e
1997:
[Image: 3.jpg]
http://www.novisf.com/wbb3/digitalna-tel...-tv-muzej/

Edit2: @teddy je bio brži.

Quote:It holds a 0.8 percent share of Eutelsat and therefore has the right to use a transponder at their discretion.

Zbog ovoga me je i iznenađujuće, jedino ako su te akcije prodate ili slično?!
[Image: 5urbzc.gif]
Reply
#9
Gledajući neku emisiju o istoriji satelitske televizije prošle godine čuo sam da su išli na Astri 1999.,izgleda da su omanuli a mene doveli u zabludu.Zato sam i pomislio da nije neka kompenzacija ili nešto slično.... znam da su imali ugovor koji je prekršio Eutelsat(ne Astra,kako sm mislio) jer je na zahtjev politike uskratio usluge RTS-u.
Reply
#10
Cekaj smutilo mi se sta oni hoce da puste u paketu?

Samo RTS1 ili RTS 2 i Digital

Za radio sam shvatio da ide samo BG1 , vise verujem da se nisu setili poslacu pismo eto cisto onako da in napomenem da spakuju i radio, steta kad vec jedu neka jedu do kraja ako idu vec svi kanali ili gresim?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)