Eutelsat Sesat (16° istočno) vraćen iz kliničke smrti
#11
Quote:Nikako na zelenu granu

Havarija satelita Eutelsat Sesat na 16° istočno

mPortal, 2.5.2011.

Ako ste oduvijek u životu smatrali da ama baš ništa na svijetu ne može biti ukleto, orbitalna pozicija 16° istočno mogla bi itekako promijeniti vaše mišljenje. Vjerojatno najmanje sretna satelitska pozicija na svijetu danas je imala još jedan ozbiljan ispad tijekom kojeg su bili nedostupni brojni televizijski i radio kanali iz ponude platformi Total TV, B.net Total TV, Digitalb, te kompletna ponuda satelitskog MAXtv-a.


.Problem je nastao sa satelitom Eutelsat Sesat, jednim od triju satelita koji zadnjim snagama "krpaju" poziciju 16° prije dolaska novog satelita koji bi im trebao skratiti muke i to dugoročno. Prema neslužbenim informacijama, Sesat je "malo" skrenuo sa standarne putanje i odlutao, no nekoliko sati kasnije vratio se (ili bolje rečeno, vraćen je) tamo gdje mu je mjesto, nakon čega su i sve usluge ponovno proradile.

Epska borba Eutelsata da produži život ovoj orbitalnoj poziciji koristeći stare ili tehnički poluispravne satelite koji su pri kraju svojeg životnog vijeka polako postaje podloga za nekakav bizarni znanstveno fantastični film u kojem se vodi bitka između ljudi i satelita koji otkazuju poslušnost.

U tek nešto više od dvije godine, pozicija 16° istočno doživjela je četiri velika udarca koji su ozbiljno uzdrmali povjerenje u nju.

Prvi je udarac neuspjeh satelita Eutelsat W2M koji je uspješno lansiran, no bio je tehnički poluispravan. On je danas doduše smješten na 16° istočno i na njemu je aktivno desetak transpondera, no to je tek jedna trećina njegovog punog kapaciteta.

Drugi je udarac stigao početkom prošle godine (2010) kada je došlo do potpunog raspada sistema i svojevrsne "smrti" Eutelsata W2 kojem su u hitnu pomoć došli Eutelsat W2M, Eurobird 16 i Eutelsat Sesat 1. Problemi su trajali nekoliko dana, a korisnici nisu mogli pratiti redovnu uslugu koju su uredno plaćali.

Treći je udarac stigao na jesen prošle godine, kada je lansiranje Eutelsata W3B proglašeno neuspješnim jer je otkriveno da satelitu curi gorivo te da je ta greška toliko ozbiljna da se jednostavno uopće ne isplati dovoditi taj satelit u geostacionarnu orbitu.

I kao najnovija u nizu sretnih vijesti je upravo ona današnja koja sasvim sigurno ne zvuči dobro kako Eutelsatu, tako ni njegovim partnerima koji koriste kapacitete na toj poziciji. Sada se postavlja pitanje, mogu li ova tri satelita uopće izdržati i dočekati dolazak "spasitelja" Eutelsata W3C? Iako se radi o tek nekoliko mjeseci (W3C bi trebao biti lansiran u trećem kvartalu ove godine), sekunde do čekanja novog satelita sada su postale sve duže i duže.

Nakon tolikih neuspjeha i toliko muke sa tom, u najmanju ruku nesretnom šesnaesticom, hoćemo li napokon ove godine vidjeti svjetlo na kraju tunela u obliku Eutelsata W3C? Hoćemo li taj satelit u godinama koje dolaze nazivati spasiteljem satelitske televizije na Balkanu ili ćemo ga proklinjati kao i mnoge druge koji su služili na "Balkanskoj" poziciji?

Jesu li platforme iz ovog dijela Europe mogle odabrati neku bolju i kvalitetniju (stabilniju) orbitalnu poziciju za svoje projekte? Vjerojatno jesu. Da li bi te pozicije više koštale? Sigurno. Da li bi to značilo veću pretplatu ili manji broj kanala? Vjerojatno. Na kraju krajeva, barem se po nečemu ne razlikujemo od zapadnih tržišta, a to je da se u suštini sve svodi samo na novac.

Jedno je sigurno - korisnicima nakon svega ostaje samo gorak okus u ustima i misao da se takvo što sigurno ne bi dogodilo da je na ovoj poziciji smještena neka bitnija platforma iz zapadne Europe i doista je teško ne zamisliti se na nju.

http://www.mportal.com.hr/Default.aspx?r...59&id=4697
Reply
#12
Konačno je razrešena misterija kako je ovaj satelit ponovo profunkcionisao - popravili su ga hrabri tehničari BN televizije* koji su izašli na teren, 36.000 km iznad Zemlje:

[Image: bnkrupni.png]

[Image: bndetalj.png]

ROFL

* Satelitska verzija BN-a emituje preko tog satelita
Reply
#13
Quote: ...ne deluje OTV VALENTINO, KCN MUSIC, BEST OF MACEDONIJA, TV DUGA, SVET PLUS, TV MELOS...

zbog ovih mi je najteze...
Kad ti svi okrenu ledja, šutni ih u dupe! 
Reply
#14
ne verujem da satelit je popraven, najverovatno je zamenjen sa novi satelit
Reply
#15
vidi,Nki,ja sad ovo prvi put cujem od tebe.Nije to Srbija,pa da s e nesto mulja ispod stola,Eutelsat bi takvu stvar sigurno objavio,neznam odakle tebi ta informacija o nekom "novom" satelitu na 15,8 stepeni East
Kad ti svi okrenu ledja, šutni ih u dupe! 
Reply
#16
Možda su poziciju 16E prodali nekome iz EX-Yu?
Reply
#17
Naranvo da nisu poslali novi satelit. Procedura lansiranja, testiranja se priprema mesecima unapred. Proces nije moguće obaviti za dan-dva. Lansiranje novog satelita W3C za poziciju 16e se očekuje krajem godine.
[Image: 5urbzc.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)