Dostupnost rejtinga u Srbiji i drugim zemljama
#1
(09. Apr 2011, 10:44)alchemist Wrote: Meni uopste nije jasno zasto je gledanost nacionalnih televizija javna tajna u Srbiji. Za skoro svaku zemlju u Evropi mogu da se nadju dnevni rejtinzi na internetu.

Možda zato što smo mi po mnogim stvarima pre afrička nego evropska zemlja.
Reply
#2
ne bih se baš složio, slična je situacija po mnogim evropskim/američkim zemljama! podaci o gledanosti su poverljivi i za njih se plaća. samo što po većim zemljama ima više insajdera koji gledanost objavljuju na internetu...
Reply
#3
(09. Apr 2011, 13:43)kachamack Wrote: podaci o gledanosti su poverljivi

Strogo poverljivi. Zato se za njihovo objavljivanje koristi supertajna tehnologija koja se naziva teletekst (kladim se da nikad nisi čuo za nju).

Nakon više decenija truda uspeo sam da konačno razbijem tu neverovatno komplikovanu tehnologiju i dešifrujem neke rezultate:

[Image: rairejtinzi.png]

[Image: ardrejtinzi.png]

[Image: rtlrejtinzi.png]

[Image: orfrejtinzi.png]

U Švajcarskoj nema na teletekstu, nego na Webu, ali zato možeš da biraš broj emisija, period, starosnu grupu, tip emisija, jezik emitovanja itd:
http://www.publisuisse.ch/index.cfm?even...psendungen

U Britaniji imaš sve ključne rezultate besplatno na posebnom sajtu:
http://www.barb.co.uk/

Dakle, u normalnim zemljama su osnovni rezultati istraživanja gledanosti (najgledanije emisije, odnosno dnevni/nedeljni/mesečni udeli) dostupni apsolutno svima. Srbija nije normalna zemlja po tom pitanju.
Reply
#4
molim te bez vređanja, kao administrator takve propuste sebi ne bi trebao dozvoljavati.

apsurdno je u ovom slučaju porediti srbiju sa zemalja poput italije, švajcarske i britanije. nađi mi takve ilustracije za zemlje iz okruženja, pa onda nazivaj srbiju afričkom državom!
Reply
#5
Gde je tačno uvreda? Napisao si nešto bez imalo argumenata i nije ti se dopao način na koji je to opovrgnuto.

Kad ja kažem evropske zemlje, svakako da pre mislim na Britaniju, Švajcarsku, Austriju, Nemačku ili Italiju nego na zemlje u našem okruženju. Možda ti ne misliš na Englesku, Nemačku ili Italiju kad kažeš Evropa, te ti se izvinjavam što nisam bio dovoljno precizan.

Svakako neću tražiti rejtinge za zemlje iz okruženja, jer one više liče na Srbiju (pa samim tim i na Afriku) nego na Evropu.
Reply
#6
(09. Apr 2011, 13:43)kachamack Wrote: ne bih se baš složio, slična je situacija po mnogim evropskim/američkim zemljama! podaci o gledanosti su poverljivi i za njih se plaća. samo što po većim zemljama ima više insajdera koji gledanost objavljuju na internetu...

Za SAD imaš javno dostupne rejtinge na sajtu TVbytheNumbers.
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#7
(09. Apr 2011, 16:05)teddy Wrote: Gde je tačno uvreda? Napisao si nešto bez imalo argumenata i nije ti se dopao način na koji je to opovrgnuto.

ovo oko teleteksta se u onakvom kontekstu može shvatiti dvosmisleno. ja sam shvatio na svoj način.
(09. Apr 2011, 16:05)teddy Wrote: Kad ja kažem evropske zemlje, svakako da pre mislim na Britaniju, Švajcarsku, Austriju, Nemačku ili Italiju nego na zemlje u našem okruženju. Možda ti ne misliš na Englesku, Nemačku ili Italiju kad kažeš Evropa, te ti se izvinjavam što nisam bio dovoljno precizan.

e upravo u tome je problem!
iritantna je ta upotreba reči EVROPA u obliku nekog superlativa! ne čine nju samo zapadne i najrazvijenije zemlje. srbija, takva kakva je, nije ni jedina, ni usamljena, a ni najgora. ni po pitanju rejtinga, ni mnogih drugih stvari.

lepo napisah gore - mnoge zemlje evrope. ove tri svakako ne čine većinu.
Reply
#8
Među najgorima po većini pokazatelja je bez ikakve sumnje.

Quote:od 7,4 miliona stanovnika Srbije (opet, bez naše južne pokrajine), 1,2 miliona nema kupatilo, a čak i veći broj - milion i po! - ni nužnik. Gotovo 300.000 žitelja naše zemlje živi bez struje, pola miliona bez čiste vode za piće, a gotovo milion nema kanalizaciju.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/akt...pitnika-EK

(09. Apr 2011, 16:57)kachamack Wrote: ove tri svakako ne čine većinu.

Ja sam ti izneo podatke za prvih 5 (a ne 3) zemalja koje sam uzeo da proveravam. Nešto sumnjam da je u preostalim zemljama situacija drastično drugačija.

(09. Apr 2011, 16:57)kachamack Wrote: iritantna je ta upotreba reči EVROPA u obliku nekog superlativa!

Hteo si reći „MENI JE iritantna ta upotreba…“.

Inače, ako nisi znao u EU je Nemačka najobičniji prosek po ogromnoj većini pitanja.

Kad smo već kod Afrike i njihovog standarda, evo malo da se zamislimo ko nas vodi i kuda zapravo idemo - poređenje Srbije s najuspešnijim afričkim ekonomijama po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika izraženom u ekvivalentnoj kupovnoj moći:

[Image: afrika.png]
Izvor podataka: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cou...per_capita

Dakle, da smo u Africi, ne bismo bili u prvih 5 država po standardu.
Reply
#9
(09. Apr 2011, 16:59)teddy Wrote: Hteo si reći „MENI JE iritantna ta upotreba…“.
meni, a i mnogima oko mene, takva je upotreba iritantna!

neću voditi rasprave o eu i socijološkim problemima.... priloži ti te izvore svakodnevnih rezultata gledanosti većine zemalja evrope. posebno onih iz jugoistočne (najslabije razvijene, po tebi afričke) oblasti u kojoj se srbija većim delom i nalazi...
Reply
#10
(09. Apr 2011, 17:41)kachamack Wrote: socijološkim

Facepalm

Zaista, bolje nemoj.

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)