Potreba dijaspore za jačim signalom sa Fruške gore
#1
Ne znam dal je post na pravom mjestu,al i posle obnove Crvenog Cota prijem radio signala nije kao prije,slusa se rbg 1,2,i 202 al je to jako slabo u autu tesko,sjecam se kako je to prije rata,i posle rata kod nas u Posavini do 1999 islo jako dobro,slusali smo Kosavu na 94,1,kolega Artur rece da je stari stub bio veci,a da je Kosava imala jak predajnik,ona je isla sa Iriga,da se barem mogu pojacati malo ti siganli,npr imamo na 97,2 Hit Fm radio al se jedva cuje,bukvalno svako biranje stanica su uglavnom Hrt,cak jace i od nasih Bosanski,imam osjecaj da su pojacali od prije rata,Srbija ni blizu prije 1999,sve puno losiji i losiji prijem,posle obnove Cota se nesto vratilo ali za 40% slabijeg kvaliteta.
Reply
#2
Obnovljeni stub na Čotu je iste visine kao i stari koji je srušen 1999. (120+ neki metar) ali je tu problem sa emitovanjem fm signala prema zapadu koji kako se na ovom forumu pisalo 2010. godine kad je stub obnovljen, prigušen, ne znam iz kojih razloga. Mislim da su instalirani i slabiji fm predajnici (sada rade sa 5 KW) od onih koju su radili do 1999 (radili sa 15-20 KW). Rješenje naravno postoji. Treba prije svega nabaviti jace fm predajnike (bar 20 KW) i maksimalno pojacati signal ka zapadu, odnosno vratiti snagu signala od prije 1999. i time bi problem bio riješen. Licno smatram da je na Čotu trebali izgraditi viši stub, bar 150 metara koji bi sa jakim fm predajnicima isao cak i bolje nego do 1999. Ovdje bih napomenuo i neriješen status stuba na Vencu koji cega vec skoro 19 godina na obnovu. Elaborat je uradjen još 2008. godine i procijenjeno je da bi obnova kostala oko 6 miliona evra, sto bi svakako trebalo uradiiti obzirom da se kao i na Čotu radi o telekomunikacionom objektu od strateškog značaja za Srbiju.
Reply
#3
Nece se nista promeniti! Antenski stub na Cot-u ostaje kako je (a pogotovo predajnici) i nemoj ocekivati dace se pojacati signal prema zapadu (Hrvatsku ili BiH), to se vise nikada nece desiti jel njima nije vise potrebno da pokrivaju ta podrucja. Sto se tice tornja na Iriskom Vencu mogu ga i srusiti, inace nema vise od zime 2017-e ni predajnike Radio Novog Sada, jel su ih preneli na Crvenom Cot-u (pise sve lepo u godisnjem izvestaju ETV-a), tako da je u potpunosti izgubio smisao sto se tice Radio i TV predajnika, jedino ako ne idu mobilne mreze i bezicni internet odatle...
Reply
#4
Quote:У периоду од 01.01.2017. године до 31.03.2017. године спровео се низ планираних активности као што су:
...
• Детаљни сервис и пресељење радијских предајника за емитовање сва 3 програма РТВ са Иришког венца на Црвени чот;
...
http://etv.rs/wp-content/uploads/2017/05...l_2017.pdf
Reply
#5
Venac ima daleko vecu visinu stuba, steta bi ga bilo rusiti. Trebali su ga obnoviti i sa te lokacije emitovati dvbt2 i signale radio beograda i novog sada sa velikim snagama. Do 1999. Venac je kao i Cot przio sa signalom.
Reply
#6
Sa Venca ipak ide jedan radio: HIT FM (prema informacijama iz tehničke službe MaximMedije)
Reply
#7
Ne vidim razlog zasto se nebi pojacao signal sa Cota prema Zapadu,pa Hrvati sada ispoklapase sve radio Stanice u BiH,jaci su nego prije rata kod nas u Posavini,iako su usli u Eu,nista oni smanjivali nisu,cak su mozda i pojacali jacinu predajnika.
Bas smo osteceni kad su u pitanju radio stanice iz Srbije u odnosu do 1999 godine,svi smo se nadali kad Cot proradi imacemo opet super prijem kao prije,kad ono za 40% slabiji prijem.
----------------------------
(01. Jun 2018, 17:33)Magic FM Wrote: Sa Venca ipak ide jedan radio: HIT FM (prema informacijama iz tehničke službe MaximMedije)
Da na 97,2 cuje se kod nas u Posavini okolina Gradacca iz mjesta uglavnom,u voznji teze,jer ga poklapa HRK radio na 97,3.
Reply
#8
(01. Jun 2018, 06:37)mihajlod Wrote: Venac ima daleko vecu visinu stuba, steta bi ga bilo rusiti. Trebali su ga obnoviti i sa te lokacije emitovati dvbt2 i signale radio beograda i novog sada sa velikim snagama. Do 1999. Venac je kao i Cot przio sa signalom.

i

(01. Jun 2018, 22:57)aco77 Wrote: Ne vidim razlog zasto se nebi pojacao signal sa Cota prema Zapadu,pa Hrvati sada ispoklapase sve radio Stanice u BiH,jaci su nego prije rata kod nas u Posavini,iako su usli u Eu,nista oni smanjivali nisu,cak su mozda i pojacali jacinu predajnika.
Bas smo osteceni kad su u pitanju radio stanice iz Srbije u odnosu do 1999 godine,svi smo se nadali kad Cot proradi imacemo opet super prijem kao prije,kad ono za 40% slabiji prijem.
----------------------------
Da na 97,2 cuje se kod nas u Posavini okolina Gradacca iz mjesta uglavnom,u voznji teze,jer ga poklapa HRK radio na 97,3.

Ta vremena su nazalost prosla, i meni bi bilo jako drago da se vrati staro stanje, ali odgovorni (valjda) razmisljaju sta im se bolje isplati i gde je zaista potrebno da stanice sa Cota treba da pokrivaju dobrim signalima i gde ne. To je uglavnom podrucje Vojvodine, a ne delove Hrvatske ili Bosne, pa sada sto je ranije u svim pravcima przio signal, to je bilo tada cinjenica i nema vise povratak natrag. Da se nije desilo je.ano NATO bombardovanje, i dan danas bi ti signali picili svuda! Confused

(01. Jun 2018, 17:33)Magic FM Wrote: Sa Venca ipak ide jedan radio: HIT FM (prema informacijama iz tehničke službe MaximMedije)

Znaci da jos uvek koriste stari (?) predajnik Radio Novog Sada?! Shock 

Ili je to "cuveni" predajnik sto je nekada pripadao Radio Kosavi i koji je spasen u toku bombardovanja?
Reply
#9
sve se to moze srediti. obnoviti venac, na vrh montirati uhf antenski sistem od 16 spratova, spojiti na dvbt2 predajnike snage 20 KW. isto uraditi i za fm, novi antenski sistem spojen na fm predajnike od 20 KW i signal odvrnuti u sva 4 pravca i nek dere, kao nekad Smile Ubise nas jaki signali iz hrvatske.
Reply
#10
Mnogo mastas. Emituju se skoro svi tv kanali i radio stanice sa nacionalnom (regionalnom) pokrivenost sa Crvenog Cota, zasto onda da srede toranj na Iriski Venac i da prebace sve tamo? Na kraju krajeva da bi posle svega toga srusili stub na Cot-u koji je pre par godina podignut, samo da bi ti imao neku vecu korist? Zaista ne razumem tu argumentaciju sa tvoje strane.  Stars


Sto se tice Hrvatske i njihovih jakih stanica: Ko ih sisa, dok ne smetaju signale u samoj Vojvodini. 

Mali izlet: U istocnoj nemackoj poljske radio stanice su mnogo jace nego nemacke i stizu ponekad i do gradskog centra Berlina, pogotovo oni iz grada Stettin ili sa Zielone Gore, ja sam ih vise puta godisnje uhvatio. Cak se i ceska radiostanica sa predajnika Usti nad Labem mogla dogurati do ovde, dok nisu smanjili jaku modulaciji i dok ovde u Berlinu nisu ukljucili lokalnu frekvenciju za tzv. "slobodni Radio".
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)