Švajcarska: početak gašenja FM-a 2020, kraj do 2024, kampanja krenula još 2017.
#1
Radna grupa za migraciju radija, koju čine predstavnici regulatora, javnih servisa i privatnih radio-stanica 2014. je donela preporuku da do 2024. Švajcarska pređe na čisto digitalno emitovanje.

https://www.bakom.admin.ch/dam/bakom/en/...ggroup.pdf

Trenutna situacija što se tiče slušanosti radija po tehnologijama, jezičkim regionima, starosnim grupama, i mestima slušanja je sledeća:

[Image: QSdiCDu.png]

[Image: ngaCR36.png]

[Image: ro6954I.png]

[Image: SXKquKW.png]

https://www.bakom.admin.ch/dam/bakom/en/...2017_E.pdf

Ukupno u Švajcarskoj postoji 3,5 miliona DAB prijemnika (uključujući i one u vozilima) na populaciju od 8,4 miliona koja živi u 3,6 miliona domaćinstava. Prošle godine je prodato 600.000 prijemnika, a 85% novih vozila dolazi sa DAB radiom.

https://www.bakom.admin.ch/bakom/en/home...es-fm.html

Zbog jezičke barijere i velikog broja stanica javnih servisa ne postoji nacionalni multipleks sa jedinstvenim sadržajem, već u nemačkim regionima preovlađuju stanice na nemačkom uz poneku na francuskom i italijanskom i obrnuto u francuskim i italijanskim regionima. Stanice se uglavnom u DAB+ formatu, uz poneke kanale javnih servisa koji idu dvostruko - i u DAB i u DAB+ formatu.

Spisak trenutno dostupnih stanica:
https://www.worlddab.org/country-informa...ultiplexes

Spotovi za promotivnu kampanju počeli su da se emituju u maju 2017. na sva tri glavna jezika. Poruka je jednostavna: "Radio se seli na DAB+: bolji zvuk, više stanica, više radija." i ne sadrži datum prelaska.













Sve u svemu, cela priča deluje dosta ozbiljno i trend pada FM slušanja pokazuje da će Švajcarci verovatno uspeti sve da obave u roku koji su sami sebi zadali.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)