AAC+ striming i domaće stanice
#1
Možda je pitanje glupo i možda sam mogao ovo da izguglam nekako, ali...

Zbog čega domaće stanice (možemo slobodno čitav Balkan da ubacimo u tu priču), kako one koje emituju na FM mrežama, kao i one koji emituju samo u web varijanti beže od AAC+ striminga kao đavo od krsta?

Hardverski zahtevi? Visoki troškovi? Neznanje? Šta je u pitanju?
Reply
#2
Mislim da je u pitanju neznanje, kao i možda neobaveštenost. AFAIK, za HE-AAC nema potrebe plaćati licencu, tako da ne vidim nekakav dodatni trošak, ako neko poseduje hardver koji tera mp3 mislim da je to dovoljno i za HE-AAC.

Ima nekoliko domaćih stranica koje putem web-a plasiraju i HE-AAC stream-ove, Nostalgija, Karolina, Radio3, Naxi digital stanice.

edit: Play takodje, mozda bi mogli da napravimo neku listu.
I LIKE TRAINS
Reply
#3
Ima i TDI HE-AAC.
Reply
#4
Ako nema troškova licenciranja, onda je stvar još čudnija, naročito za web stanice kojima je cilj da što više srežu troškove, ali i da se što više slušaju u pokretu umesto klasičnog FM radija.

Već na 32kbps HE-ACC može da zvuči odlično, a da ne pominjemo 64, 96kbps...
Reply
#5
Iskreno, AAC audio formati jesu super za prenosive uređaje sa web pristupom.
I dosta manje kbps-a je potrebno za solidan audio kvalitet. I nema previše brige za trošenje megabajta.

Npr.
BBC iPlayer Radio podcast: MPEG-4 AAC HE 48 kbps (57 min.) - 20.9 MB
vs
Radio Beograd Shoutcast Live stream: MP3 128 kbps (1h) - 55 MB


Ali, koliko god to sve bilo super da postoji takav format za striming, smatram da MP3 format treba još da koegzistira sa AAC, za slušanje u kućnim uslovima. Ne znam kako da objasnim tačno, a da ne zvuči glupo... Dok slušam muziku u AAC formatu, meni nedostaje punch/depth u zvuku, što je u MP3 formatu, od 112 kbps pa nadalje, donekle prisutno (po meni). Nisam ekspert za audio, ali meni je takav utisak dok slušam.
Reply
#6
Naravno, ne treba sad ubiti MP3 preko noći, ali je činjenica da se već par godina radio više sluša u pokretu od kada su smartfoni zavladali i da bi tu trebalo tražiti publiku koja voli da strimuje dok se vozi autom ili javnim prevozom, bilo da slušaju sopstvene liste sa Deezera i Spotifya, bilo da žele osveženje na domaćoj radio sceni poput RadioAparata.

Ovako imamo situaciju da će se neko jako teško odlučiti da van kuće, gde ima flat internet pristup, sluša web radio koji strimuje samo 128 kbps MP3.
Reply
#7
@hawkeye
Apsolutno se slažem.
Nego se plašim da će neke stanice da od*ebu MP3 strim ako uvedu AAC. (I'm looking at you RBG. Zviždanje )

A realno, neke stanice se ne mogu hvatati u unutrašnjosti Srbije. Tako da bi to bila idealna prilika za one sa mobilnim internetom, gde bi mogli da streamuju alternativni AAC stream, a da ne potroše grdne MB zbog toga. Uživao sam neko vreme i sa BBC iPlayer Radio aplikacijom dok sam slušao podkaste, i super mi je leglo dok bih bio na putu, sa privremeno aktiviranim web mobile paketom. Data rate podkasta (što sam pomenuo u prošloj poruci za BBC AAC format) taman stane za 100 MB paket na jedan dan. :D
Reply
#8
(05. Jan 2017, 20:02)domo-kun Wrote: AFAIK, za HE-AAC nema potrebe plaćati licencu, tako da ne vidim nekakav dodatni trošak, ako neko poseduje hardver koji tera mp3 mislim da je to dovoljno i za HE-AAC.

Tako je, samo proizvodjaci kodera/dekodera placaju, ne i korisnici koji strimuju.

Iz FAQ-a o licenciranju AAC (obuhvata i AAC+ tj. HE-AAC):

Quote:Are there use fees for AAC?

No. License fees are due on the sale of encoders and/or decoders only. There are no patent license fees due on the distribution of bit-stream encoded in AAC, whether such bit-streams are broadcast, streamed over a network, or provided on physical media.
http://www.via-corp.com/licensing/aac/faq.html
----------------------------
Zanimljivo je da se za MP3 placa 2% od prihoda generisanih tim strimingom ali samo za firme sa bruto prihodom vecim od 100 hiljada dolara. Ne znam samo kako npr. za FM stanice koje strimuju utvrdjuju koji deo prihoda potice od jednog, a koji od drugog nacina slusanja.

[Image: Mht8RBK.gif]
http://mp3licensing.com/royalty/emd.html

Orban tvrdi da onima koji ne placaju Tehnicolor (bivsi Thomson) jednostavno nakon nekog vremena posalje fakturu.

Quote:Many people don’t know that MP3 streaming requires paying 2% of revenue for streaming royalties. The only way to avoid this is to have non-profit status, but commercial radio stations and netcasters do not qualify.

Technicolor, the current licensee of MP3, will eventually send an invoice to those in non-compliance and not already paying MP3 royalties. On the other hand, licensed AAC/HE-AAC encoders include a one-time royalty fee that is included with the purchase. No additional licensing fees are required.

http://ftp.ftp.orban.com/1010/Documentat...0Audio.pdf
Reply
#9
Ja sam se baktao internet radijem duže nego što je to bilo isplativo, i uvek sam hteo da pređem na AAC stream ali nikad to nisam uradio. Za slušanje na telefonima sam imao 64kbps mono mp3 strim (znam, užasno), jer mi je to bilo jednostavnije. 

Pošto sam na izlazu cloud automatizacije koju sam koristio mogao da biram samo jedan jedan od ta dva formata, odabrao sam mp3 samo što je u tom trenutku bio fleksibilniji - mogao sam da ga plasiram kroz različite aplikacije nezavisno od platforme (npr mislim da aac iz nekog razloga nije hteo da šljaka u aplikacijama na Windows telefonima). Takođe, aac nije radio u Windows Media Playeru out of the box, a samim tim ni u programima koji se oslanjaju na njega. Uz to, na serveru na koji su se kačili slušaoci se vrtela na Centova i pošto nikako nisam mogao da izvedem transkodiranje na serverskoj strani kako bi dva strima postojala paralelno, to mi je uvek bilo na "sutra ću". (Mislim, tehnički sam mogao da imam dva virtualna servera itd, ali je delovalo kao previše posla.)

E sad, zašto ovo pričam? Ako sam ja podlegao onome "ne menjaj dok radi", šta onda govoriti za zemaljske radio stanice po Srbiji - naročito one manje :D
Reply
#10
Meni je još veća misterija što naš Dvb-t2 ide kao MPEG1.2 audio a ne AAC+
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)