RTRS
#1
Zvanični sajt: rtrs.tv

Quote:Televizija Republike Srpske počela je s radom 19. aprila 1992. godine, kada je emitovan prvi Dnevnik iz banjalučkog studija.

U maju iste godine kanal "S" iz Pala počeo je s emitovanjem svog programa, sve do 31.12.1993. godine kada je uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio-televizije, odnosno Radio-televizije Republike Srpske.

Radio Televizija Republike Srpske jedan je od tri ravnopravna emitera u okviru Јavnog servisa Bosne i Hercegovine
Reply
#2
Quote:RTRS ne prašta-Kad svinje utihnu!
Autor: Dragan Bursać
Objavljeno: 11.10.2011 u 06:19

Dušanki Adžić iz Dervente biće zaplijenjena svinja od 30 kilograma zbog neplaćanja tri računa TV pretplate. Svinja pripala RTRS-u!

[Image: pig%20rtrs-1.jpg]

Ovo je istinita vijest. Ovo nema veze sa Nobelom i Dobricom Ćosićem.

Hajdemo redom. Nesrećnoj Dušanki Adžić je Osnovni sud u Derventi krajem septembra uručio rješenje o zaplijeni svinje teške 30 kilograma. Haračlije RTRS-a su procijenile da svinja vrijedi oko 12KM, pa su ovim zulumom podmirene obaveze, inače redovne gledateljke RTRS-a. Nije zgorega napomenuti, kako su neplaćeni računi strari više od 10 godina i kako baksuzna žena redovno plaća pretplatu. Kod RTRS-a nema zastare, nema dobrog vladanja, brale. Ili pare ili živinka iz dvorišta.

Još gore je prošao Dušankin sugrađanin, kojem su inkasanti ,,javne kuće“ otuđili, pazite sad, kobilu staru 30 godina. Kljuse je po riječima seljaka težilo 350 kilograma i vrijedilo je oko 4000KM. Ako je to uopšte bilo kome važno. Inkasante RTRS-a ne računam. Njima je važno sve što se kreće po dvorištu.

Tragikomična ispovijest:

,,Kada su me obavijestili o dugu, trenutno nisam imala para da ga izmirim! Onda se desilo što se desilo! U maju su došli sudski radnici i popisali mi jednu od dvije svinje koje sam imala! To je tada bilo moje jedino blago, jer sa nezaposlenim sinom živim od 150 maraka invalidnine. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na činjenicu da su me ostavili bez važnog izvora egzistencije. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Prije toga su prijetili da će mi oduzeti jednu invalidninu, ali je njihov izbor ipak pao na životinju. Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći. Sud je tri puta slao obavještenje da će preuzeti svinju, ali su se prije nekoliko dana oglasili da je ona nadalje u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu. Baš me zanima šta će RTRS uraditi sa njom, jer je više nego neuobičajeno da se dugovi namiruju na ovaj način", kaže Adžićeva.

E, pa za sve koje zanima tužna sudbina svinje i kobile, postoje dva scenarija. Po prvom će RTRS da proda životinje i sa tim novcem, šta ja znam, da napravi neku pilot -epizodu najnovije serije koju niko neće gledati. Svima vam je jasno da je ovakvo utapanje svinje i pripadajuće joj kobile šupalj posao, pa ostaje scenario broj 2. Po njemu će RTRS da otvori mini-klaonicu, a meso će najvjerovatnije da bude podijeljeno najzaslužnijim radnicima ove nenadjebive medijske kuće. Pa kom odojak,kom konjski opanak.

A, kakve veze ima najnovija supesonična, našim novcem plaćena reklamna kampanja, po kojoj će RTRS biti lokalni medijski lider na polju informisanja, edukovanja, kulturnog uzdizanja i sličnih ubleha, sa haračem po štalama i oborima, drage nam Srpske? Pa, ima kako nema.

Kuća se gradi od temelja, a medijska kuća od uspješnih mladih ljudi, te svinja i kobila. Zato i ne čudi ingeniozan plan rukovodstva RTRS-a, da ljudske resurse obogati i proširi i drugim sisarima. Jer, u Osnovnom sudu u Derventi kažu da se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja se u postupku prinudne naplate može oduzimati.

Do sada je RTRS najčešće stavljao šapu na nakit, nekretnine i kola nesrećnika, a ove stvari su tretirane kao vlasništvo iste javne kuće. Kako je ovdje riječ svinji i kobili, one neće biti vlasništvo nego članovi ,,medijskog giganta”.

Tako bi bilo dobro, bar do svinjokolja, da uz jutarnji program, raznorazne omladinske emisije u pokušaju, koje su same sebi svrha, dnevnika koji opisuje život i priključenija Dodika i Kusturice, RTRS, ponudi kakav rijaliti sa novim članovima kolektiva. Da li će emisija biti u okviru programa za poljoprivrednike ili dječije redakcije, svejedno je.

Uglavnom, svinja i kobila će podići rejting gledanosti, pošto je on toliko nizak da ga ne mogu spustiti nikako

Nego šalu na stranu, ako je ovo uopšte bila šala, kako opisati nivo beskrupuloznosti, formalističke neetičnosti i klasičnog fukarskog bezobrazluka u ovoj kući? Kako iskomentarisati silne prevare i obmane nad vječitim honorarcima RTRS-a koji nikada neće dobiti stalni posao? Kako objasniti namještene konkurse, poslove, rijaliti-programe gdje se pobjednik zna i prije početka emitovanja prve epizode? Kako komentarisati da javnost nema ama baš nikavu kontrolu nad program javnog servisa već on od kada postoji služi interesima partija koje su u tom trenutku na vlasti ? Odgovor je jednostavan. Može im se.

I dok god ljudi svoj javni servis za koji izdvajaju svoje novce budu tretirali kako ćaćevinu Dragana Davidovića & co. dešavaće se ove jadne, bijedne i tragikomične situacije.

Ali u entitetu u kojem se tolerišu dugovi od nekoliko stotina miliona KM, poput onih u brodskoj rafineriji, gdje se kumovi, sestići i partijski rođaci dogovaraju, kako pokrasti radnike, otjerati ih iz bivših fabrika, a od istih napraviti sopstveno građevinsko zemljište, otimačina svinja i kobila je tek puki fakat i priča za jedan dan.

I zaista, da se vratim na početak. Svinje i kobile pripadaju RTRS-u. Kao u Orvelovoj ,, Životinjskoj farmi”. A, narod je, da se primijetiti, papkar ili kopitar u priči.

Ako, ako..dok je svinja i kobila biće nama i RTRS-a!

http://www.6yka.com/index.php/rtrssvinje

ROFL
Reply
#3
(11. Oct 2011, 09:42)hawkeye Wrote: Svinja pripala RTRS-u!

omg!!!Facepalm

Reply
#4
Na RTRS-u se pravdaju:
Video od 22:08

http://www.rtrs.tv/av/player.php?id=15059&x=1

Nakon Pecata i u Presingu ista stvar:

http://www.rtrs.tv/av/player.php?id=15118&x=1
Reply
#5
Nakon svega, može se zaključiti nekoliko stvari:

- sudski sistem Srpske se bavi slučajevima smešne vrednosti i običnim građanima, a firme godinama ne plaćaju dažbine i nikom ništa, što znači da se zakon malo poštuje, a malo ne poštuje (isti slučaj kao i u Srbiji)
- Press je tabloid koji obilato kiti svoje priče i ne proverava navode čak ni za članke koji idu na naslovnu stranu (zato su im iz RTRS-a pronašli gomilu netačnosti u člancima, između ostalog i tu o kobili)
- RTRS bi po svoj prilici preuzeo oduzeto prase da nije dignuta medijska halabuka
- RTRS po mišljenju dobrog dela gledalaca ne opravdava pare iz pretplate koje prikupi, jer im je program loš i nezanimljiv uprkos činjenici da samo na osnovu pretplate prikupe 5x više para od ukupnih prihoda najgledanijih komercijalnih stanica u Srpskoj. Ipak RTRS posluje na održivim osnovama, za razliku od FTV-a koji svoju veliku gledanost u Federaciji zasniva na sve većim dugovima
- Dušanka je u ovaj položaj došla zato što nije pokušala da reguliše dug, već je čekala da se okonča sudski proces bez njenog prisustva

Inače, ovi iz RTRS-a bi mogli da na sajt konačno počnu da stavljaju opise emisija čije video zapise kače, jer ne znam kako neko može da odluči koju će od njih odgledati samo na osnovu naslova.
Reply
#6
RTRS nabavlja svremenu digitalnu opremu

Dragan Davidović, generalni direktor RTRS-a i izvršni direktor austrijske kompanije BFE Peter Dinkel potpisali su u Banjaluci ugovor o nabavci televizijske opreme koja bi trebala da omogući uvođenje najnovije tehnologije u jedinstven integracioni sistem ove entitetske TV kuće. Time bi RTRS stala rame uz rame, kako stoji u saopštenju RTRS-a, sa svim vodećim svjetskim TV kućama koje su već odavno uvele digitalnu tehnologiju.

"Gledajući sa stanovišta tehnologije, ovo će biti jedan zaokružen sistem. Vrijednost ugovora je 2.300.000 eura, a iza sebe ćemo u tome imati remnomiranu kuću BFE. Ovo je ogroman iskorak za sve televizije u BiH, a posebno za RTRS", izjavio je generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović.

BFE je kao kompanija integrator većine javnih servisa u Evropi, uključujući BBS, austrijsku državnu televiziju ORF, kao i televizije u regionu. "To znači da će RTRS u Banjaluci moći da drži korak sa svim vodećim televizijskim kućama i da će poslije šest mjeseci, predviđenih za instalaciju ove opreme, RTRS ići u korak sa svim vodećim TV kućama", izjavio je Peter Dinkel, izvršni direktor kompanije BFE.

Kada je u pitanju ovaj ugovor, riječ je o najsavremenijoj opremi koja će omogućiti znatno povećanje kapaciteta RTRS-a, a što će ujedno biti priprema za emitovanje digitalnog signala nakon 1. marta 2012. godine. RTRS je tokom ove godine uložila 7 miliona maraka u nabavku digitalne opreme za novi RTV dom i predajničku mrežu.

izvor: http://teve.ba/article/4976/rtrs-nabavlj...lnu-opremu
DVB-T2 Pećina, Maljen, Rudnik, Avala, Crveni Čot
Sky Star 2 satelitska kartica


Reply
#7
Quote:Ostavka zbog filma
Autor: Miralem Mehulj | 14. 04. 2012 - 15:58

Generalni direktor Radio televizije Republike Srpske Dragan Davidović prihvatio je ostavku urednika filmskog programa Zorana Dotlića, koju je uputio direktoru programa Televizije RS Nataliji Trivić, prenosi RTRS.

"Poštovana direktorice, s obzirom na novonastalu situaciju povodom emitovanja filma "Pucanj u srce" iz moralnih razloga podnosim ostavku na mjesto urednika filmskog i dokumentarnog programa. Nadam se da će se ovaj čin pozitivno protumačiti u onom dijelu javnosti koja bez jasne argumentacije proziva rukovodstvo Radio televizije RS", naveo je Dotlić u pismenoj ostavci upućenoj danas direktoru programa Televizije RS.

Radio televizija Republike Srpske u saopštenju navodi kako se još jednom izvinjenja borcima i porodicama poginulih, koje je povrijedilo emitovanje američkog filma Pucanj u srce, te istovremeno odbacuje sve političke insinuacije i korištenje boračkih interesa po potrebi i u svrhu ostvarenja političkih ciljeva nekih političkih stranaka.
"Radio televizija Republike Srpske očekuje od svih političkih struktura da stradanje srpskog naroda ne koriste za ostvarenje svojih političkih interesa i početak kampanje za lokalne izbore. Posebno ističemo da političke kampanje ne mogu da se počinju obračunom sa Јavnim servisom Republike Srpske, što je godinama praksa nekih političkih partija čiji cilj je da uzdrmaju Radio televiziju RS kao instituciju i diktiraju njenu uređivačku i kadrovsku politiku.

Nas zaposlene u Јavnom servisu Republike Srpske političke stranke niti mogu, niti imaju prava da uče šta su interesi Srpske i kako se oni brane, jer smo i mi i naše porodice sa Republikom Srpskom rasli i prolazili sve teške i srećne trenutke evo već 20 godina. U tom smislu Radio televizija RS ostaće dosljedna u odbrani interesa Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u cijelini", navodi se u saopštenju RTRS-a povodom ostavke urednika filmskog programa Zorana Dotlića.
Inače, film Pucanj u srce (Shot Through the Heart), Davida Attwooda iz 1998. godine, Televizija RS je emitovala 11. aprila ove godine, a već dan kasnije izazvao je burne reakcije boračkih udruženja i političara u manjem bh. entitetu. RTRS se ubrzo izvinio gledaocima zbog emitovanja filma pošto je Uređivački kolegijum Televizije RS zaključio da pomenuti film sa stanovišta srpskog naroda ima "uvredljiv sadržaj".

U izvinjenju je RTRS tada naveo da "urednici filmskog programa nisu imali namjeru da na ovaj način vrijeđaju srpski narod već su u kasnim večernjim satima odlučili da prikažu film koji na gotovo "stereotipan" način sa zapada posmatra rat u BiH".
Film Pucanj u srce je priča o dva prijatelja, koji su prvaci u strjeljaštvu, a nalaze se na suprotnim zaračenim stranama. Jedan postaje snajperista za napadače na Sarajevo, a drugi ostaje u gradu i priključuje se braniteljima grada.

https://www.youtube.com/watch?v=GP_L3Q9d6...r_embedded

teve

BLIC
Reply
#8
Quote:20 godina RTRS-a
Autor: Aldina Hasanović | 18. 04. 2012 - 14:26


[Image: 8624.jpg?20_godina_RTRS_a]

Radio Televizija Republike Srpske 19. aprila slavi 20 godina postojanja. Tim povodom ova TV kuća će realizovati otvoreni program pod nazivom RTRS - 20 godina dio vas.

S obziromo na to da je četvrtak i radni dan, na RTRS su vodili računa da većina gledalaca i pored dnevenih obaveza, mogu da uživaju barem u dijelu programa. Tačnije, otvoreni program će se realizovati u dva dijela i to od 7:05 do 10:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati.

"Pokušaćemo da gledaocima prenesemo našu televizijsku priču, koju ćemo obogatiti zanimljivim sadržajima, podsjećajući na najzanimljivije emisije, televizijske ličnosti, događaje koje smo pratili i koji su ostavili najviše utisaka i na nas i na gledaoce. Biće riječi i o budućnosti Televizije, razvoju i novim sadržajima, a naši gosti u studiju biće Merima Njegomir, Biljana Krstić, Banjalučki tamburaši, Etno grupa Iva, Јadranka Stojaković, sportisti i druga televizijska lica. Razgovaraćemo sa poznatim glumcima iz naših serija Mimom Karadžićem, Ljiljanom Blagojević i Slobodom Mićalović", izjavila je direktorica programa Televizije Republike Srpske Natalija Trivić.

teve
Reply
#9
RTRS u septembru dobija novi vizuelni identitet, kompletno se useljava u RTV Dom , sve emisije dobijaju novi studio, špice itd. Mijenja se iz korena u vizuelnom pogledu. Sve to zahvaljujući digitalnoj opremi najnovije generacije koju su kupili a koju koriste veće svjetske TV (tako rekoše, sad da l' je baš toliko moderna, ne znam). Jedva čekam da vidim to.

A što se tiče RTV Doma, odličan je! Imao sam priliku da ga posjetim nedavno, ekstra. Preogroman je stvarno. Jedan je od najsavremenijih i najopremljenijih na prostoru ex Yu. Prostire se na preko 7000 kvadratnih metara. Negde sam pročitao da je veći i od RTS-ovog. Ne znam da li je baš tačno.
Mada, i ovaj sad VI im je "na nivou", ali predugo stoji pa je dosadio.
Reply
#10
RTRS i sada ima za dve klase bolju sliku od Federalne TV i BHT1 koji su po tom pitanju gori i od Pinka. Bolje bi im bilo da porade malo na programu koji je blago receno dosadan.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)