RX-SSTV i EASYPAL
#1
Instalirao sam ih. Čekam sličice (da ih ulovim). Neka se jave i oni sa novisf foruma. Pitanje: da li za to treba antena?
Reply
#2
Izvinjavam se, ali umalo sam prosuo kafu kada sam ovo pročitao.
 
[Image: 2015-11-03082948.jpg]
Pozdrav!
 
Tema koju si otvorio je vrlo opširna i treba nešto više da se napiše.
EasyPal – digitalni prijem sličica (zapravo sličurina, jer neke imaju i do 10 mega), je priča za sebe. Dođe li do bilo kakvog poremećaja u toku prijema – nema slike. Zanimljive su i poruke u "slapu", koje mogu da se vide. Kod EasyPal-a se koristi DRM tehnologija, ali nije potrebno da se ima DRM prijemnik. Sve radi sa običnim radio prijemnikom, koji podržava prijem kratkotalasnih frekvencija (SSB) i da ima odgovarajući audio izlaz. Kabel između prijemnika i PC-a mora da bude čim kraći,  jer prouzrokuje smetnje. Mnogo truda (i vremena) za mala (ali ipak slatka) zadovoljstva. Broj primljenih sličica je ovde neuporedivo manji. Popularna frekvencija je 14233 kHz USB.
 

[Image: easypal-drm.gif]

RXSSTV – analogni prijem sličica od radioamatera je prilično popularan u svetu i može da bude prilično koristan za entuzijaste, koji ispituju mogućnosti prijema na svojoj lokaciji s obzirom na razdaljinu i kvalitetu primljene sličice iz pojedine države. Lokaciju mesta (države) odakle dolazi signal, može vrlo lako da se pronađe preko pozivnog znaka radioamatera ispisanom na dnu sličice. Imam prijemnik Sangean ATS – 909X. RXSSTV sam pratio godinu dana i taj projekat sam završio. Izradio sam kartu prijema primivši sličice od 170 radioamatera iz većeg dela Evrope i azijskog dela Rusije. Ima tu nekih nelogičnosti, ali nemam sa kime da uporedim te stvari. Za Evropu je popularna frekvencija 14230 kHz USB, ali ima i drugih, gde može nešto da se uhvati. Prošle godine u periodu kada si otvarao ovu temu je bila "invazija" Rusa na Japance. Slali su im sličice (JASTA - Japanese Amateur SSTV Association) i pozivali ih na razmenu. Japance naravno nisam uhvatio, ali na sličicama se lepo vidi, kako se uslovi u atmosferi menjaju iz minute u minutu.

[Image: 2015-08-25161110.jpg]     [Image: 2015-08-25161233.jpg]

Ovde treba da se napomene da u sklopu RXSSTV-a postoji još i analogni prijem sličica sa ISS-a (International Space Station), koja kruži oko Zemlje. Nekako je manje atraktivan. ISS SSTV ide samo nekoliko puta na godinu, ali isplati se. Šalju seriju od 12 sličica po 2-3 dana uzastopce (obično vikendom) sa pauzama između dve sličice od 3 minuta. Mnogo je teško bez opreme i kvalitetno da se primi baš sve. Entuzijasti većinom koriste antene sa kružnom polarizacijom. Ja za prijem koristim mali BAOFENG UV-5R sa 12 cm gumi antenom i može lepo da se eksperimentiše kada ISS leti nad Evropom.. Treba da se ima i malo spretnosti ali i sreće. Ipak se radi o velikoj brzini. Za cca. 90 minuta ISS obiđe Zemlju. Frekvencija je 145,800 MHz.
 
[Image: international-space-stat.jpg]
 
Ja se nadam, da si još aktivan, pa da nam se javiš i da opišeš kako imaš sve to spojeno i koji prijemnik koristiš. Za prijem nije baš potrebna antena (verovatno misliš na onu spoljnu!), ali dobar prijemnik sa ugrađenom feritnom antenom svakako da. I mnogo strpljenja. Ne mogu da verujem da nisi do sada primio niti jednu sličicu, barem na RXSSTV-u. U proseku je moguće u toku dana da se primi od 60-120 sličica, zavisno od uslova u atmosferi i smetnji oko tebe. Sve sličice naravno u konačnoj fazi nisu za upotrebu, jer niti pozivni znak ne može da se identifikuje. Možda 5 kvalitetnih na dan se nađe, pa i do 15 kada sve ide kako treba. Posle višemesečnog praćenja, može već da se napravi lepa kolekcija primljenih sličica. U ranim večernjim časovima nema više nikakvog prijema i to zna da traje do negde 10h sledećeg dana. Ako si u velikom gradu i među betonskim zidovima, onda i to može dodatno da zakomplikuje prijem.
 
Reply
#3
Pa da krenem sa prikazom prijema onog najtežeg dela RXSSTV-a. Na kratko.
Sredinom aprila o.g. su sa ISS-a (International Space Station) opet slali sličice na 145,800 MHz. Ovaj puta je između ostalog na redu bio i komplet 12 sličica od eksperimentalnog projekta  "Inter – MAI - 75".
 
O tom eksperimentisanju ovde  http://www.energia.ru/en/iss/researches/popular/07.html
 
Slika prikazuje momenat, kada je ISS nad Evropom i približava se Sloveniji odnosno području, gde je moguć prijem na mojoj lokaciji. Leti na cca. 400 km visine.
 
 [Image: iss1-2016-4.png]
 
Posle nekoliko sekundi je počela da se otvara sličica. Kako može da se vidi, nisam bio u dometu signala odmah od početka emitovanja odnosno slanja sličice. Ali ipak i sa Baofengom UV-5R i sa malom gumijastom antenom  mogu da se postignu dobri rezultati (i sa malo sreće naravno).  Datum i vreme prijema mogu da se vide na dnu sličice.
 
 [Image: 2016-04-15163003.jpg]
 
U nastavku ćemo da vidimo, kako izgleda prijem, kada je ISS za cca. 90 minuta opet bila nad Evropom.
Reply
#4
Idemo dalje. U ovom trenutku (na slici) je počela da se otvara sličica. Vidi se položaj ISS-a, kao i koordinate, … 
 
 [Image: iss2-2016-4.png]
 

… i na kraju je ispalo ovako.
 
 [Image: 2016-04-15180849.jpg]
 
Može da se vidi, da sam pravovremeno uleteo u signal, ali u drugoj polovici prijema je zbog velike brzine i već poodmaknjenog položaja ISS-a došlo do "pucanja" signala.
 
 
A sada malo za relaksaciju do sledećeg puta, a tiče se ISS-a. Snimljeno večeras na VOA radiogramu sa odašiljača Edward R. Murrow (North Carolina) u MFSK32.
 
 [Image: iss-cygnus.png]
 
http://www.voanews.com/content/capsule-full-of-space-station-junk-set-to-burn-up-over-earth/3386948.html
Reply
#5
RX-SSTV ne pratim već nekoliko meseci, ali mnogo me je obradovala vest, da jedna radio stanica pušta sličicu na kraju emitovanja.
Radio Northern Ireland je u subotu, 9. 7. 2016 u 23.00 UTC emitovao jednu već unapred pripremljenu emisiju sa nekog odašiljača u Armeniji za područje Azije, Australije i Novog Zelanda na 17490 kHz. Uspelo mi je da to uhvatim u načinu Scottie2.   
 
 [Image: sstv-northern-ireland.jpg]
 
http://swling.com/blog/2016/07/radio-northern-ireland-this-weekend/
Reply
#6
Da nastavim sa ISS-ovim vragolijama. Smile
Evo opet se ISS približava. Čekam, ali signala još nema. Zašto mi signal još nije uletio? Možda putanja …? Sve se odvija veoma brzo. Meni se čini, da je 3 min. pauze između puštanja sličica malo previše za brzinu ISS-a i za ovakav jednostavan način prijema. Sličica je počela da se otvara tek na ovoj poziciji.
 
 [Image: iss3-2016-4.png]
 
Naravno, ISS je previše odmakla i signala je brzo nestalo. Wow
 
 [Image: 2016-04-15194751.jpg]
 

Evo kako to neki rade vani na terenu Thumb up . https://www.youtube.com/watch?v=a-k4HMgiKEo
 
Da, možda je i u tome štos, jer mi ovo malo čudo stoji kod prozora na zapadnoj strani kuće. Povezan je audio kablom do PC-a (zvučna kartica je spoljna – USB).
 
Sa nekom spoljnom antenom ... možda bi sve 3 sličice izgledale ovako. Kolutam očima
 
 [Image: inter-mai-slika2.jpg] [Image: inter-mai-slika6.jpg] [Image: inter-mai-slika9.jpg]
 
Ukoliko ima znatiželjnika - entuzijasta na tom području … stvar u ruke. Ide i sa ovakvim malim, kao što je Baofeng UV-5R i bez posebne dodatne opreme. Frekvencija je 145,800 MHz. I to je to. Cool
Reply
#7
Pronašao sam original sličicu Radio Northern Ireland, tako da sada mogu da je uporedim sa onom primljenom sa odašiljača iz Armenije prošli mesec.
 
 [Image: 2016-07-10012940.jpg] [Image: sstv-rni-original.jpg]
 
Kod primanja RXSSTV sličica od radioamatera, nije mi toliko bila važna kvaliteta, već samo da čitljivo vidim pozivni znak, kako bi tačno odredio lokaciju.
 
Sada ću da se bacim na analizu ovoga Cool http://www.wb9kmw.com/WB9KMW/Research_SSTV/Image_quality/article_image_quality.pdf
 
That brings us now to a video quality rating system that has been used for years, based on a P scale.  That scale is: 
· P5 = broadcast quality
· P4 = typical quality with slight or minimal noise
· P3 = usable but somewhat noisy
· P2 = barely usable with lots of noise
· P1 = barely see the text
· P0 = unusable
 
Upravo sam opet primio sličicu Radio Northern Ireland, ali ovaj put sa odašiljača Okeechobee na Floridi. Frekvencija je 15770 kHz. Prijemnik je Sangean ATS-909X bez vanjske antene. Na RX-SSTV imam namešteno realno vreme, dakle letnje računanje vremena UTC+2.

[Image: 2016-08-13232032.jpg]
Reply
#8
Ista sličica. Primljeno danas u 03.50 po našem vremenu sa istog odašiljača, ali druga frekvencija – 11580 kHz. Područje pokrivanja je isto, barem tako piše -  Severna Amerika i Evropa. Za nijansu je bolja.
 
[Image: 2016-08-14035035.jpg]

O kojem se gradu radi? Ko može da nađe original sličicu? Kolutam očima
Reply
#9
Slicica je odavde: http://www.ocotilloroad.com/geneal/maxwell1.html

Original slicica: [Image: jgQ2lma.jpg]

U pitanju je ulica English street u gradu Armagh, u Severnoj Irskoj.
I LIKE TRAINS
Reply
#10
Odlično @domo-kun. Thumb up [Image: like-thank-you.jpg]
Ovo mi je prva RX-SSTV sličica primljena iz USA. Ali ovo je ipak išlo sa pravog odašiljača. Cool
 
Sa prijemom SSTV sličica od radio amatera nisam bio te sreće. Imao sam priliku da pratim "razgovor" između npr. Engleza i Amerikanca, kao i Španca te radio amatera sa Mauricijusa. Evo slike iz mojeg arhiva.
 

[Image: rx-sstv-mauritius-usa.png]

Sličice od Engleza i Španca sam primao bez problema i sa dobrom kvalitetom, ali od Amerikanca i onoga sa Mauricijusa nikako. To su velike udaljenosti za primanje sličica bez adekvatne opreme. Čak je i Španac imao problema, jer je primio jako mutnu sliku, što se vidi i po slaboj oceni 454, a i krigla piva mu je odletela negde. Smile Najbolja ocena kod radio amatera je 599.  Ali o tome ćemo kada dođe na red.

Hvala još jednom.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)