(Ne)kvalitet slike i tona u etv.rs mreži
(Yesterday, 11:18)dvb-t manijak Wrote: Da ponovim, slika je sasvim OK, ali ipak prosečan tv prijemnik u Srbiji je bar "HD ready"

Ne razumem poentu ove recenice ?
                       
Reply
Ja sam razumeo šta je kolega sa foruma hteo da kaže. Digitalni signal zemaljske tv u Srbiji je podešen da daje tako reći odličnu sliku ali samo na klasičnm CRT televizorima. I tu se mali bitrate zapravo i ne primećuje. Ali kad se takva slika gleda na hd ready ili full hd ekranima onda se vide svi nedostaci. To treba povećati za bar još 1 Mbps na svim kanalima ili bar na nacionalnim.
Reply
Baš tako.

...inače, to što Hrvati imaju Dvb-t1 nije bitno u suštini jer i on i Dvb-t2 samo služe za prenos. Prednost dvb-t2 u odnosu na stari je što ima oko 45% veći kapacitet.

Veća razlika je u tome što tamo koriste stari h.262 a mi napredniji ( Smile ) h.264
koliko god je h.264 neosporno bolji od h.262 on mora da dobije nephodan prostor za prenos, Za zaista dobru SD sliku kod h262 je potrebno oko 7Mbps, a kod h264 oko 5Mbps

Korišćenjem statističkog mulipleksiranja se može stvoriti iluzija tolikog protoka sa mnogo manjim bitrejtom. Konkretno u Hrvatskoj je prosečan nešto preko 4Mbps za h.262
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)