Slušanje net radija u kolima
#1
Kad smo već kod internet radija... pretpostavljam da dosta nas kod kuće / na poslu sluša internet radio... međutim, tolko me smorio izbor na FM-u - sve jedan isti ustaljen kliše - niko ne mrda izvan svoje "čaure", da sam rešio da internet radio preselim i u kola.

Napisaću opširnije sa sve slikama kako funkcioniše, uglavnom se svodi na par stvari:

- Kako obezbediti internet konekciju u kolima
> 3G jedino logično rešenje - konkretno koristim mt:s zbog pokrivenosti u zonama gde se krećem
>> Postoje razne i prepaid i postpaid ponude - konkretno koristim 3GB postpaid paket sa 50% popusta kod mt:s-a. Mada ima mnogo varijanti.

- Odgovarajući telefon i softver
> Već ima polovnih a dovoljno dobrih telefona za ovu namenu - relativno bitno zbog opterećenja procesora / potrošnje baterije ako je android u pitanju da ima bar android 4.0 - ostalo je stvar izbora
> Aplikacija koju koristim je Xiia Live - odlično se pokazala sa mp3 i aac+ streamovima i lepo integriše AVRCP (daljinsku kontrolu preko bluetooth-a)

- Kako ne potrošiti previše interneta i biti relativno siguran da će raditi i na EDGE mreži ako nekad izađete iz zone pokrivenosti 3G mreže?
> Ovo je malo komplikovanije, generalno prvo pogledati da li stanica ima low bitrate (najbolje AAC+) stream, ako nema, ostaje da se napravi neka vrsta rekompresije.
> Za rekompresiju koristim HTPC kod kuce, i uz odredjenu kombinaciju softvera i listu stanica koje zelim da slusam + neki od DYNDNS servisa dobijam da za bilo koji ulazni stream na izlazu imam HE-AAC+ 48kbps stream - najbolji odnos kvaliteta zvuka, potrošnje interneta i toga da radi na EDGE mreži 99% vremena - kad izađem iz zone 3G pokrivenosti.

- Kako povezati telefon sa audio sistemom u kolima
> Relativno loše rešenje - FM transmitter sa AUX ulazom, i na njega povezan telefon
> Bolje rešenje - auto radio sa AUX ulazom, preko njega povezan telefon
> Po meni najbolje rešenje - auto radio sa bluetooth-om, još bolje ako podržava AVRCP

Ovo shvatam kao pretplatu za kablovsku u kolima - uz relativno mala ulaganja dobijam praktično neograničen izbor radio stanica u kolima, izbegavam šuštanje, loš FM prijem...

Ukoliko nekoga zanima, mogu da podelim i detalje - kako da i vi povećate svoj izbor radija dok vozite.

Ovaj koncept se pokazao kao dovoljno pouzdan da bez većih prekida slušam internet radio čak i na dužim putovanjima (Pirot - Novi Sad).
Reply
#2
Bravo covek... Konacno neko ovde da napise nesto koeisno! Svaka cast!
Reply
#3
Bravo!
Reply
#4
Evo kako ono o čemu sam pisao izgleda u praksi, snimljeno u Sićevačkoj klisuri danas.

Konkretno sam koristio:
- mt:s 3G
- Xiia Live + ZTE Blade (CM 10.2 - Android 4.3).
- Pioneer MVH-350BTReply
#5
MTS ima 3g u Sićevačkoj klisuri??? Ko bi rekao!
Reply
#6
Na celom putu od Niša do granice sa Bugarskom postoji jedna "veća" "rupa" u 3G signalu mt:s-a i jedna "manja".

Lokacije su između sela Sićevo i Ostrovica (nekih 2.5km), i kad se prođe selo Sukovo između Pirota i Drimitrovgrada nešto manje od 1km. Ova "rupa" biće "zakrpljena" u avgustu mesecu postavljanjem nove BS.

Inače, mt:s ima ubedljivo najbolju pokrivenost na tom putnom pravcu - preko 95% je 3G. Za njim je Telenor, a Vip uopšte nema 3G između Niša i Pirota.
Reply
#7
Danas sam od loznice do Novog Sada celim slusao striming bez prekida. Ovi iz Telenora stvarno su skockali mrezu. Imaju celim putem ili 3g ili HSDPA ili HSDPA+ i to bez prekida, Jedino je par puta striming stucnuo kad sam isao preko Venca.
Svaka cast!
Reply
#8
Obzirom na loše stanje FM neba u Srbiji, napravio sam još stvari vezanih za ovu tematiku.

Sada koristim VPS za rekompresiju, promenio sam telefon - Alcatel One Touch Idol Mini (jeftin, 21Mbps HSPA+, radi paralelno bluetooth A2DP i wifi hotspot), koristim NodeJS event based server. Napravio sam da mi meta data prolazi kroz sistem za rekompresiju - imam nazive pesama na displeju. Imam web interfejs na kome biram 32, 48 ili 64kbps (bilo gde mogu da ga promenim), web interface za dodavanje adresa streamova. Koristim mt:s postpaid karticu za net.

Tolko je napredovao sistem da sam razmisljao da napravim komercijalni sistem za ovu namenu, medjutim plasim se oko autorskih prava, i sto u Srbiji ne radi e naplata bas bas.

Uskoro video.
Reply
#9
Svaka čast za podvig, mene zanima serverski deo tj. web interfejs (ostalo je lako) Smile
Reply
#10
Hehe, ovo su interesantna rešenja. Ja sam nekoliko puta kačio telefon preko AUXa, a slušao razne AAC strimove preko TuneIn-a i VLCa. Sve je radilo OK.

Međutim, pošto mi to deluje kao suviše velika komplikacija, lepo sam napakovao muziku na SD karticu (trenutno oko 1.500 pesama na 8GB) i sad imam sopstveni radio, bez ikakvih reklama, džinglova i sličnog Smile Ne smetaju ni planine, ni prelazak državne granice Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)