Digitalizacija u Srbiji (rade 2 MUX-a i poneki analogni predajnik) - Šta dalje?
#1
Arhiva (KF)

Kako obično biva u Srbiji, tema je počela glasinama:
Quote:Dvb-T2 pilot mreza od januara 2011.16. Jul 2010.
Nakon prvih nagovešaja o pokretanju Dvb-T2 mreže malih predajnika na jesen, došlo je do promena. Konačno su se odgovorni dozvali pameti i uvrstili glavne predajnike u plan.


Po tom Planu, od janura 2011. kreće pilot mreža Dvb-T2 predajnika, koji će emitovati MUX sa svih sedam nacionalnih tv i svih osam nacionalnih radio programa.
Slika će biti MEPG4 (h.264) a zvuk, najverovatnije AAC.

Kako tipičan Dvb-T2 MUX ima preko 30Mb/s, po mojoj računici u MUX-u ima mesta za još neke sadržaje (dodatni tv ili radio kanali, data sadržaji) nije mi poznato kako će to biti iskorišćeno, mada su mi verovatni postojeći RTS Digital, kao i RTS HD, dok planirani Skupštinski kanal čeka 2012.
Budući da će ovih 12 predajnika biti manje snage, moguće je i takvo podešavanje parametara koje će omogućiti bolji prijem uz smanjenje bitrejta.


Code:
Predajnici „Pilot mreže“

1.   Avala
2.   Čot
3.   Subotica
4.   Sombor
5.   Kikinda
6.   Šid
7.   Vršac
8.   Beograd (Genex)
9.   Crni vrh (Jagodina)
10.   Jastrebac
11.   Ovčar
12.   Užice (Zabučje)

Ono što nisam uspeo da saznam je budućnost sadašnjih Dvb-T1 predajnika RTS-a.

…još da se nadamo da neće biti kašnjenja.
mrežu radi ETV dok će link biti ili njihov ili telekomova optika

nakon par meseci nagađanja, konačno sam dobio potvrdu:
Quote:Probni digitalni TV signal na leto

Fonet via Glas javnosti, 19.9.2010.

BEOGRAD - Na proleće ili leto naredne godine, na jednom delu teritorije Srbije počeće probno emitovanje programa u digitalnom signalu, izjavila je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

Matićeva je rekla da je Evropska komisija raspisala dva tendera i da će sa oko 12 miliona evra finansirati ovaj poduhvat, kako bi se podržao proces digitalizacije u Srbiji. "Za jedan od tendera završena je pretkvalifikacija. Oni koji su prošli taj proces, u naredna dva meseca trebalo bi da podnesu prijave", precizirala je ona.

Prema njenim rečima, jedan deo tendera se odnosi na konsultantske usluge u vrednosti od oko dva miliona evra, a drugi deo za nabavku opreme, u vrednosti od oko 10 miliona evra. "Drugi deo tendera, koji se odnosi na nabavku opreme otvoren je i traje do početka novembra za podnošenje prijava na konkurs", naglasila je Matićeva. Pomoću te opreme, objasnila je ona, radiće se probno emitovanje u digitalnom signalu. "Imali smo kašnjenje od nekoliko meseci zbog početka rada novog Javnog preduzeća za emitovanje, ali sada pristižemo i varaćamo se na stari kolosek", naglasila je Matić.

Ona je podsetila da bi proces digitalizacije u Srbiji trebalo da bude završen do 4. aprila 2012. godine.

Matićeva je rekla i da se iz godine u godinu povećava broj korisnika interneta, ali da još "zaostajemo za nekim zemljama u regionu". "U Srbiji, više od 30 odsto domaćinstava ima pristup internetu. To je broj koji se nalazi u skladu sa našim regionom, ali nam zemlje jedan po jedna polako beže i zbog toga sigurno moramo napraviti neki iskorak u tom delu", izjavila je Matić.

Ona je istakla da je liberalizacija telefonskih usluga jedan je od sigurnih načina, kao što je u mnogim zemljama slučaj, da konkurencija širi kvalitet, broj usluga, smanjuje cene "i sigurno će se i to kod nas desiti". "U Srbiji je veliki napredak u broju korisnika interneta doveo pristup putem mobilnog telefona, ali to je i dalje veoma skupo", rekla je Matić. Prema njenim rečima, uvođenjem fiksnog operatora na bežičnoj platformi, broj građana koji koriste takve vrste interneta povećava se.
Suštinski doprinos trebalo bi da označi "pojava novog fiksnog operatora Telenora, koji bi u narednim mesecima trebalo da počne da pruža takve usluge", zaključila je Matićeva.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drust...al-na-leto
nakon ćega je i tema promenila ime..............................................................
onda je STP doneo detalje: 8. Oct 2010.
Quote:nabavlja se 34 DVB-T2 predajnika i 38 pari linkova E1 (!?!). mrzelo me da čitam (i sad me mrzi da bacim pogled jer ima preko 1000 strana u 3-4 knjige) ceo dokument a zapamtio sam da se spominju: Avala, Vršac, Jastrebac, Besna kobila, Kopaonik, Ovčar, jagodinski Crni vrh, Subotica, Crveni čot, Tupižnca, Deli Jovan, Gučevo, Bitovik, Bajina bašta, sve u svemu tačno definisano 30 lokacija a za preostale 4 piše TBD (to be determined). glavni predajnici su snage od 1,2KW do 5KW RMS a ostali u rasponu od 25W do 600W RMS. kanali... xexe... dosadašnji UHF RTS2
a na osnovu njegovih podataka napravio sam i tabelu:
[Image: dvbt2.gif]
18. Oct 2010. Teddy je objavio link ka tekstu tendera, gde ima i drugih podataka:
http://bit.ly/a3oYka

Voleo bih da ovde pratimo pokretanje i budući rad ove mreže (MUX1), bez rasprave o STB prijemnicima i o datumu ASO.
Na kraju da ponovim moje mišljenje, koje sam više puta izneo na KF (r.i.p.)
Poznajući ekipu koja je preuzela na sebe digitalizaciju, pokrenuće oni emitovanje na vreme, ali će se "malo" ugraditi. Verovatno će kasniti sa gašenjem analogije, ali, kao što rekoh, to nije tema ove teme Thumb up
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#2
Najbolje zamenske frekvencije za RTS2 sa Jastrepca su ch32, ch51 i ch68, ali ni jedna nije baš "čista".
Reply
#3
Za C.čot možda ch42(mada bi problem bio blizina RTV-1,koji je na 41.kanalu),ch56(uz izmjene na susjednim objektima,prije svega C.Selo jer više nema signala sa Papuka HRT-2 a nisu toliko prisutni ni rumunski i mađarski signali. Naravno i preko 60. kanala ima mjesta ali možda nije baš povoljno zbog visoke frekvencije.
Reply
#4
ch42 je predviđen za Sombor.
Reply
#5
(29. Jan 2011, 12:23)BoshkoIgich Wrote: ch42 je predviđen za Sombor.

Kako? Koliko ja znam, biće 40. kanal za MUX1, a 43. kanal za MUX2.
Reply
#6
Mislim u analognom emitovanju.
Reply
#7
Nece biti digitalnog signala sa Torlaka vec ce svi regionalni emiteri (Studio B i Metroplois su zvanicno jedini preziveli ako se ne varam) takodje biti distribuirani sa Avale.
Radio Fokus zajedno sa piratskom mrežom "Radio Balkan" na nizu nelegalnih frekvencija na sramotu drzave - 1159. dan.
Reply
#8
Tako je "Alotment №2" (Toralak-Kosmaj) je ostavljen za bolja vremena.

Evo najnovije glasine:
Priča se o 14 programa u MUX1 sa Avale, u pilot fazi*.

*do uvođenja MUX2, tj. ASO

@Boško
Kanal UHF 51 sada gruva sa Gobelje, dok se UHF 68 koristi na jagodinskom CV, tako da ništa od toga
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#9
To su zanimljive vesti.:D
Makedonci su tu otisli cak dalje i od Hrvata. U svim vecim gradovima digitalno se moze pratiti cak 43 kanala. Oni su na svakom predajniku postavili 3 muxa. Nekih 15 kanala otprilike su domaci makedonski a ostatak do 43 su popularni strani kanali koji se inace emituju i u Srbiji u kablovskim mrezama. Mozda je to neki recept za Srbiju. Jedini problem je sto je ta mreza privatna i napalcuju oko 8 eura mesecne pretplate ali daju reciver sa karticom besplatno, ako se sklopi ugovor mislim na 2 godine. To mu dodje kao kablovska tv putem digitalne zemaljske mreze, skremblovano. Platforma ima naziv ''Boom tv''. Buduci da je rec o velikom broju kanala logicno je da koriste DVB-T2 standard.
Koga zanima detaljnije moze da pogleda sajt

http://www.boomtv.mk/

a na ovoj stranici ima i spisak sta mogu da gledaju u svojoj digitalnoj mrezi.
Zaista zanimljiva ponuda kanala za jednu DVB-T mrezu makar bila i skremblovana.
http://www.boomtv.mk/tv-kanali

Reply
#10
Tačno, Makedonci su najbolje to odradili - privatna mreža sa besplatnim (tj. neskremblovanim) domaćim kanalima - svako može da kupi svoj prijemnik za njih, a oni koji se pretplate imaju uslugu uporedivu s kablovskom. O tome smo već detaljno pisali na Kablovskom forumu.

U međuvremenu su dodali i snimanje programa na USB fleš disk, što je funkcija koju nijedna digitalna platforma u Srbiji ne nudi.

Međutim, Boom TV ne koristi DVB-T2, već kombinaciju DVB-T i MPEG-4.

korisnik zoromk na Satelitskom forumu Wrote:Receiver u paketu je Sagem ITAD 83 SD za prijem MPEG4/MPEG2 kanala DVB-T mreze.

http://www.novisf.com/wbb3/digitalna-tel...post812422

korisnik kocevskid na Satelitskom forumu Wrote:evo neke slike od BOOM tv.Ovo je resiver digi plus DVB-T mpeg-4 FTA

http://www.novisf.com/wbb3/digitalna-tel...post814234

Quote:Дигитална телевизија или во конкретниов случај DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) е најновиот стандард за пренесување на телевизиски сигнали.

http://www.boomtv.mk/faq
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)