RDS sistem
#1
U ovoj temi pisaćemo o RDS sistemima domaćih nacionalnih i lokalnih radio stanica. Kolika treba da bude snaga da bi prijemnik ispisao informaciju o stanici, sta piše na određenim stanicama, koje se informacije preko RDS-a daju...
Npr zanimljivo je da beogradske stanice TDI, Pink, Pingvin, JAT ispisuju samo ime stanice a neke daju informacije i o predajniku - Beograd 1, Radio Novi Sad, AS FM...

Evo primera jedne vojvođanske radi stanice (ne znam ime slušao sam u prolazu u vozu) i informacija koja ide je marka tog RDS sistema kao i ime radija, br telefona... Zar nisu mogli da isprave ovo ispod da pišu ostale informacije?

[Image: screenshot2013-12-14-10-.jpg]
[Image: screenshot2013-12-14-10-.jpg]
Reply
#2
Quote:[Image: ICESrpC.png]

RDS / Radio Data System
Jedna od široko prihvaćenih tehnologija, koja vidno pomera dosadašnje granice radija. Funkcionisanje RDS sistema zasniva se na dodatnim tekstualnim informacijama koje radio-stanice šalju uz standardni radio-signal.

PS / Programme Service
Jedan od najstarijih RDS servisa, koji omogućava samo prikaz naziva radio-stanice čiji program slušate.

PTY / Programme Type
Definiše radio-stanice ili pojedinačne emisije prema programskoj orijentaciji: vesti, rok muzika, pop muzika itd.

RT / Radio Text
Pruža mogućnost da, pored naziva pesme ili imena emisije koja je u toku, vidite i kraće EPP poruke, brojeve telefona stanice i slično.

AF / Alternative Frequencies
Ovo pruža da za istu radio stanicu sam prijemnik promeni tu prvu frekvenciju kada postane isuviše slaba i prebaci automatski na drugu čistu frekvenciju koju sam prijemnik pronađe.

Preuzeto: http://antenafmdx.blogspot.com/

Primetio sam da vecina radio stanica podesava RDS devijaciju signala kada je cistiji signal? Hmmm A primetio sam kod Timockog radija tj. Best na 98,1 i MB radio iz Uba na 98,1 MHz da ispisuje RDS kada ima dosta suma-tj. ocena prijema 1/2. Shock
P.S Ima jos stanica koje se tako ponasaju, ali ovo je dovoljno za pocetak reci...
Reply
#3
Radiotext/RT (funkcija RDS-a koja omogućava prikaz više informacija (64 znaka) od PS-a (8 znaka)) je funkcija prisutna samo na nekim uređajima (npr. neki skuplji radio-prijemnici ili neki Android telefoni). Retko koja radio-stanica, čak i u razvijenim zemljama (za Srbiju i da ne pričam) brine o RT-u a sve informacije "guraju" u PS (svi prijemnici ga mogu prikazati), što je dovelo do pojave raznih trikova, kao što je to skrolujući/dinamički PS, koji je u UK zakonom zabranjen.

Kod mene u Beloj Palanci (Pirotski okrug), jedina lokalna/regionalna radio-stanica koja ima RDS, a može se slušati na većini prijemnika jeste Belami/Belle Amie (niko ne može da se dogovori kako se piše njihovo ime), regionalna radio-stanica sa studiom u Nišu koja emituje na 100.7 i 104.8. Oni se hvale da su najslušaniji u Nišu, a čujem da su slušani i u Beloj Palanci. O njihovom "programu" ne želim da trošim reči. Njihov PS ispisuje "BELAMI" dok isto to piše i u RT-u. Takođe Timočki na 98.1 i Caribrod na 98.0 ispisuju RDS u nekim delovima Bele Palanke.
Reply
#4
2 aca91kv:

Prve četiri stavke potiču odavde, a ne s tvog bloga Antena FM DX. Mislim da je taj tekst napisao Vuk.
http://www.modli.rs/radio/RDS_info.html
Reply
#5
Pa dobro, normalno da cu svoj blog da linkujem pre nego tudj.
Reply
#6
Da si korektan, na svom bi naveo da najveći deo teksta ne potiče od tebe.

Uglavnom, Vuk je taj tekst koristio još pre 6 godina:
http://kablovskiforum.fr.yuku.com/reply/...eply-26351
Reply
#7
Jos ispadoh nekorektan, sto nisam linkovao od modil-a ili kablovskog foruma... Ninja

Ima na wikipediji sad da se pronadje o RDS -u koliko hoces informacija.
Reply
#8
(29. Dec 2013, 17:59)aca91kv Wrote: Primetio sam da vecina radio stanica podesava RDS devijaciju signala kada je cistiji signal?

Ako mozes da prevedes?

...inace, pojam "devijavoja" se odnosi na FM modulisani signal.
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
#9
Onda mi prevedi ovo? Češ češ

(10. Dec 2013, 09:17)dvb-t manijak Wrote: Ako tesko otvara stereo i rds onda je devijacija smanjena.
Ako stereo otvara lako a rds tesko, nizak je vivo rds signala.
Rds je nesto kao dial up modem, smo sto je njegov analogni zvuk podignut na visu frekcenciju kako se ne bi mesao sa l+r i l-r signalima.

Rds signal hoce i da se degradira kod repetitoskog prenosa ili losih analognih mpx linkova.
edit: http://www.rtvforum.net/thread-59-post-8...l#pid88028
Reply
#10
U Pirotu, Radio Tanuki na 88.9 ima dosta problema sa svojim RDS-om. Pre nekoliko godina je ta stanica imala RDS, ali se teško ispisivao na većini prijemnika zbog niskog "injection level"-a. Sada mislim da uopšte nema RDS zato što poslednji put kada sam bio u Pirotu nije se ispisivao RDS na toj stanici. Neka korisnik "poglavica" potvrdi to zato što je on iz Poljske Ržane, odmah kod Pirota.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)