Antenski stubovi u DVB-T2 mreži
(18. Aug 2017, 02:06)twen-fm Wrote: Ne bi rekao da su presli, jel nigde nije navedeno da uopste imaju pravo da zamene lokaciju. Kada sam bio pre skoro dve godine u Indjiji imao sam stabilan prijem prvog i drugog programa RNS sa dinamicnim RDS i RT, ali signal sam po sebi je bio slabiji nego programi Radio Beograda sa Cota, pa cak i privatni S i Hit FM sa Fruskogorske lokacije Brankovac su bili jaci nego RNS 1 i 2. RNS 3 (bivsa Stotka) je najslabija, cak ju je i neki nardodnjacki pirat (?) na 99,9 pravio dosta probleme i bilo je preklapanja signala (a moj Samsung Y-2 ima dobar tuner). Signal sa tornja je nekada bio mnogo jaci, kada sam bio pretposlednji put (1998-e godine) culi su se (pored Radio Kosave na 94,1 MHz) bukvalno do Slavonskog Broda i to sa Walkman-om od Sony, da ne pricam o Blaupunkt Montreux Autoradio. NATO je onda ucinio svoje, a sve vlade do dan danas nisu ucinile nista da ga saniraju... Facepalm  Stars

Nisu prešli na Čot, još emituju s Venca. Steta za onakav objekat da trune a još je betonski. Radio Novi Sad se jako slabo cuje od 1999. Zivim u okolini Bijeljine u Republici Srpskoj i znam da je prije bombardovanja signal i radija i tv bio uzasno jak a sada se jedva cuje
Reply
Antenski stub na Kopaoniku, izgleda da su povecali visinu stuba. Na dan pustanja digitalnog signala u junu 2015. obnovljeni stub je bio visok oko 85 metara a po stanju iz decembra 2017. stub je viši za 15-20 metara, vjerovatno su nesto radili. Na ovaj naci je vracena visina koju je imao stari stub do 1999. godine a to je 100 metara ili više:

[Image: L7teiwE.jpg]
Reply
Ne može se povećati stub. Razlika je verovatno u visini UHF antenskog sistema. (jedna antena je malo manja od metar + razmaci između spratova, tako da za 12 spratova bude oko 15m visine)
“Obrazovana osoba je naučila da se informacija gotovo uvek objavljuje da bi u najboljem slučaju bila nekompletna; vrlo često je netačna, služi usmeravanju u pogrešnom pravcu, neretko izmišljena, neiskrena je ili – sasvim pogrešna.”
Russell Wayne Baker
Reply
(17. Jan 2018, 12:35)dvb-t manijak Wrote: Ne može se povećati stub. Razlika je verovatno u visini UHF antenskog sistema. (jedna antena je malo manja od metar + razmaci između spratova, tako da za 12 spratova bude oko 15m visine)

Vjerovatno da se o tome radi. Dodali su još rešetki na potojeci stub i montirali viši-veći UHF antenski sistem, jer je razlika očigledna u odnosu na stanje iz juna 2015. godine.
Stari stub koji je uništen 1999. bio je visok 100 i neki metar
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)