BHT1
#1
Evo jedna informacija sa fb, ali ne znam da li je u pitanju zvanična stranica BHT1 s obzirom na pismenost... Ali kod nas je sve moguće. :D

[Image: 2qdu0m0.jpg]

Izvor: SF, FB

https://www.facebook.com/bht1bhrt/posts/620788094652007
Reply
#2
Quote:BHRT dobila opremu za reprodukciju programa u HD-u
14. novembar 2013. u 14:55 0


[Image: Bhrt.jpg]


Radio Televizija BiH dobila je četverokanalni video server za snimanje i reprodukciju programa u standardnoj i visokoj rezoluciji (HD).
Riječ je o prvom koraku ka procesu digitalnog emitovanja programa sa ovakve vrste medija. Ovu vrijednu donaciju BHRT je dobila od turske Agencije za saradnju i koordinaciju.
“Vrlo je značajana, utoliko što je jedna značajna agencija prepoznala interes BHRT-a i države BiH, da obezbijedi digitalnu platformu, kako bi se mogli priključiti evropskim zemljama”, kazao je direktor BHRT-a Muhamed Bakarević.
Podsjećamo, prelazak s analognog na digitalni zemaljski signal u BiH najkasnije do sredine 2015. godine.

http://sarajevski.ba/bhrt-dobila-opremu-...hd-u/14704
Reply
#3
Nije mi jasno na koji ce oni to nacin pa pocnu emitovanje HD signala. Znaci da ce se njima ekspresno dodeliti dozvola, dok vec znamo kako se tretira RTRS.
Reply
#4
U članku nigde ne piše da će da počnu emitovanje HD signala.
Reply
#5
Pise gore u prvom navodu sto je BHT objavio na fejsbuku ili na cemu vec.
Reply
#6
Na tom linku se u komentarima govori o satelitskom emitovanju HD signala, a ne zemaljskom.
Reply
#7
Ne bih rekao. Čini mi se da se radi o zemaljskom signalu, naravno pod uslovom da je navedena objava tačna.

[Image: 2cErUg7.png]

https://www.facebook.com/bht1bhrt/posts/...omments=11
Reply
#8
Kako god, to definitivno nije zvanična stranica. Ovo je zvanična stranica na koju postoji link sa bhrt.ba (u odeljku Pratite nas…):

https://www.facebook.com/Multimedija.bhrt
Reply
#9
Quote:NEZAVISNE SAZNAJU
Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu?

[Image: _70515155_hi019662093.jpg]

Almedin Šišić - 19.12.2013 09:30

SARAJEVO - Ljubitelji fudbala i navijači Fudbalske reprezentacije BiH mogu zadovoljno da trljaju ruke s obzirom na gotovo izvjesnu mogućnost emitiranja digitalnog HD signala sa Svjetskog prvenstva u fudbalu na državnom emiteru BHRT, saznaju "Nezavisne".

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učiniće sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala koji zbog paprenih aranžmana neće biti u prilici da posjete Brazil i gledaju uživo utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH.

"Početkom januara ide prva faza digitalizacije pet velikih TV centara u BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bihać i Tuzla), a paralelno s tim krenućemo i u proces digitalizacije BHRT-a. Cilj je da digitalni HD signal imamo već sa Svjetskog prvenstva u Brazilu", potvrdio je Hadžić.

On je istaknuo kako se u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon velikih problema s kašnjenjem u procesu digitalizacije u BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH aktivno uključilo "u rješavanje problema".

"S tim u vezi u budžetu za narednu godinu uspjeli smo osigurati sredstva za ove namjene", naglašava Hadžić.

Podsjećamo, studijsko opremanje digitalnom TV opremom Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) već je davno završila i ovaj je javni emiter potpuno spreman za proces digitalizacije, Federalna televizija (FTV) nije puno odmakla, dok je Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT) ovaj problem pokušavala da riješi sve vrijeme.

No, sve su prilike da će i BHRT u predstojećem periodu završiti svoj dio posla s obzirom na to da je nedavno ušla u proces nabavke prenosnih distributivnih uređaja za potrebe glavnog studija upravo radi prelaska na digitalno emitiranje signala.

Pokušali smo tokom protekla dva dana da saznamo nešto više o procesu koji je u toku, ali iz direkcije BHRT-a zbog zauzetosti menadžmenta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Inače, konačni rok za potpuno gašenje analognog signala u zemaljskoj radio-difuziji, koji važi za sve zemlje potpisnice Sporazuma o digitalizaciji, među kojima je i BiH, jeste 17. jun 2015. Do danas je na sistem digitalnog emitiranja prešla većina članica EU iz zapadne Evrope, dok u procesu kasne neke članice iz istočne Evrope.

Kako je do sada više puta naglašeno, ukoliko BiH u krajnjem roku ne ispoštuje preuzete obaveze, može se suočiti sa brojnim administrativnim, ali i tehničkim problemima.

Quote: Tender za opremu

Vladimir Marčeta, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a, potvrdio je da je u toku tender za digitalizaciju produkcijske opreme na BHRT-u.

"Javni servisi sa svoje strane su načinili maksimalne napore, otišli su u kreditna zaduženja, završili projekat digitalizacije i pripremili lokacije (sajtove) za drugu fazu, montažu emisione opreme", kaže Marčeta te podsjeća da je u zastoju već tri godine tender za emisionu opremu, jer je nekoliko tendera oboreno pred Komisijom za žalbe.

nezavisne.com
Reply
#10
Quote:ZAĆUTALA I U DNEVNIKU: Pogledajte kako je Jelena Topić izigrala voditelja Dnevnika BHT

Rediteljka i preformerka iz Prijedora trebalo je putem Skajpa iz Novog Sada da u živom programu razgovara sa voditeljom, ali ga je zbunila

[Image: voditelj-nikola-markovic-jelena-topic-mo...423801.jpg]

Jelena Topić, koja je mesec dana satima stajala nepomično na Trgu u Prijedoru, svoj performans je nastavila i u Dnevniku 3 BHT i nasamarila voditelja koji je hteo da napravi intervjuu s njom.

Naime, rediteljka i poznata performerka iz Prijedora prevarila je i voditelja i tehničku ekipu.

Javljajući se, bolje rečeno, ne javljajući se putem Skajpa iz Novog Sada u živom emitovanju Dnevnika 3, Topićeva je potpuno ignorisala pozdrave voditelja Nikole Markovića i njegova pitanja tehničkom vodstvu: "Da li uopšte možemo da uspostavimo vezu" i "Jelena, da li se čujemo".

Topićeva je na kratko na pitanje nekoga iz tehnike da li čuje voditelja i da li zna da je u živom programu, samo kratko odgovorila "Da, da", i nastavila da ćuti, okamenjenog lica.

Voditelj je potom konstatovao da veza ne može biti uspostavljena, pa je pušten blok snimljenih vesti.

Tek na kraju, uz ponovljenu konstataciju da se Topićeva nije javila i da se intervju neće realizovati, Marković je ipak dodao da je moguće da se i u ovom slučaju radi o još jednom performansu Topićeve.

[Image: jelena-topic-foto-prijedor-1382447666-385327.jpg]
Izvor: Kurir
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)