Zbirka "mudrosti" iz domaće štampe
#1
[Image: gIhsDJx.png]

Tekst mi deluje da je za ovu temu:

Quote:Bekstvo u sapunicu kao spas
Aleksandar Palić | 22. januar 2011. 20:54

Istraživanja pokazuju da smo i ove godine svetski prvaci u „ubijanju vremena“ ispred malih ekrana. Manija za televizijom pokazuje koliko se loše živi


[Image: dru-tv.jpg]

SIROTINJSKA zabava, učmalost duha, krah kulture, uljuljkivanje narodnih masa... Sve ovo sinonimi su za gledanje televizije, „discipline“ u kojoj nam, po svemu sudeći, nema ravnih. Podatak da smo i ove godine prvaci sveta u sedenju ispred malih ekrana po mnogima najbolje pokazuje kako se zapravo danas u Srbiji živi.

Jer, TV manija koja je zavladala samo je količnik svih nevolja prosečnog Srbina: siromaštvo, nezaposlenost, opšta apatija, ali i pogrešne životne navike. Buljenje u ekran, za male pare, našem čoveku daje privid da se stvarno zabavlja i u udobnosti svog doma stiče utisak da mu nije dosadno u životu.

Zato i ne treba da čudi što su poslednja istraživanja kompanije „AGB Nilsen“ pokazala da prosečan stanovnik Srbije provede u proseku više od pet sati dnevno pred televizorom, što je čak nešto više od „zurenja“ u ekran po tome čuvenih Amerikanaca. U okruženju, najbliži su nam Mađari, ali su u zaostatku za skoro pola sata. S druge strane, Astrijanci upola manje vremena od nas provode ispred „čarobnih kutija“.

- S jedne strane, imamo siromaštvo i nemogućnost da sebi priuštimo mnoge stvari, ali ono što je možda još strašnije je stil života u Srbiji, koji je takođe ozbiljno stradao u kriznom periodu. Muzeji i biblioteke su nam godinama zatvoreni, pozorišta propadaju, knjiga je izgubila značaj... Opsednutost televizijom je samo konačni ishod ekonomskog, ali i kulturnog stradanja - kaže sociolog Ratko Božović.

Za razliku od Srbije, Slovenija je na samom dnu zemalja po gledanju televizije. U ovoj zemlji, baš kao i u većini evropskih država, uobičajeno je da se vikendom otputuje negde u prirodu, makar na izlet. Kod nas i nemaštima „vezuje“ za dom - nema se novca za bilo kakve izlaske. I tome zahvaljujući, televizor je kod nas postao „deo porodice“, neka vrsta „ognjišta“ oko kojeg se svi okupljaju, uz koje se budi i uspavljuje. Drugim rečima, televizor je u Srbiji neprekidno uključen.

Siromašniji, pokazuju istraživanja, pred ekranom provode znatno više vremena.

- Televizija je za njih neka vrsta projektora ličnih želja, lažnog izlaza i bekstva od surove stvarnosti, jer drugu alternativu nemaju. Strašno je kada pogledate kako naš čovek troši svoje životno vreme. U krizi smo nekako postali sitniji nego što smo bili, snizili smo kriterijume, zadovoljavamo se manjim... I da nema televizije, pitanje je da li bismo kvalitetnije provodili vreme jer je za to potreban i aktivan stav prema životu, što je u Srbiji sve ređe - smatra Božović.

Opsednutost TV ekranom, po svemu sudeći, ide naruku političkoj eliti.

- To je, hteli političari da priznaju ili ne, činjenica. Ko intenzivno gleda vesti na našim TV stanicama, taj ne može da ima dobru percepciju stvarnosti. Potrebni su nam budilnici, a ne učestala TV „lažomanija“ - zaključuje Božović.

Da političkim strukturama u Srbiji odgovara ovakvo stanje stvari, slaže se i psiholog Žarko Trebješanin.

- Televizija je u Srbiji sredstvo anestezije. Ionako smo pasivni, a TV nas samo dodatno uljuljkuje - kaže naš sagovornik.

Trebješanin smatra da je podatak koliko se gleda TV znatno manji problem u odnosu na to šta se gleda.

- Kada bi prosečan Srbin tih pet časova dnevno pratio naučni program, onda to i ne bi bilo toliko strašno. Ovako, buljimo u „rijaliti“ programe, u „sapunice“, postajemo voajeri i želimo da zavirimo u tuđe živote - konstatuje Trebješanin.

Gorana Karadžića, zamenika predsednika Republičke radiodifuzne agencije (RRA), nimalo ne iznenađuje podatak da Srbi ne ispuštaju prvo mesto u gledanju televizije.

- Srbija je pre svega zemlja starih ljudi, jedna od najstarijih u Evropi. Imamo preko milion i šesto hiljada penzionera, a ako dodamo armiju nezaposlenih i decu, dobijemo veliki broj ljudi koji imaju višak slobodnog vremena, a nemaju dovoljno novca da sebi obezbede kvalitetniji način života. Preostaje televizija kao najjeftinija zabava. Sve što im nedostaje ona im zamenjuje - objašnjava Karadžić. - Neslavnu titulu šampiona u gledanju televizije ćemo prepustiti tek kada stvari u zemlji krenu nabolje i kada se smanji nezaposlenost.


Quote:DECA ŽRTVE

Roditelji često i vaspitavanje dece „prepuštaju“ televiziji. Stručnjaci upozoravaju da je prevelika izloženost dece TV programu višestruko opasna: komunikacija je jednosmerna, a, uz to, nasilje „kulja“ sa ekrana.


Quote:EVROPA NA INTERNETU

Zlatno doba za televiziju u Evropi i SAD završilo se pre desetak godina, kada je u prvi plan izbio internet. Mi smo sada u korišćenju interneta na onom mestu na kojem je Evropa bila 1999. godine, pa je za većinu televizija i dalje glavni vid informisanja i zabave.

izvor: V. Novosti
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#2
Takoreći nastavak priče od pre par meseci:

Quote:Estradna promocija gej prava
M. ADŽIĆ | 23. januar 2011. 20:35

Zbog čega se sve više naših poznatih ličnosti istog pola ne libi da se ljubi i grli u javnosti. JK i Ana Nikolić, Mika i Urška poslednje u nizu


[Image: spek-jk-i-ana.jpg]
Jelena Karleuša i Ana Nikolić

NIJE prošlo ni deset dana otkako su se pevačice Jelena Karleuša i Ana Nikolić poljubile u usta u emisiji “Amidži šou”, a Srbija se nedavno ponovo šokirala lezbo akcijama u rijalitiju “Dvor”, gde je mlađana pevačica Mika Kostić pošteno “izvaćarila” Slovenku Uršku Čepin. Dok su sedele u spavaćoj sobi, Mika je poželela da rukama opipa grudi kontroverzne pevačice i voditeljke, jer nikada pre nije dodirnula silikone. I dok je Mika ispipavala Uršku, muškarci su samo zevali, ne progovarajući ni reč.

- Ljubiti se sa devojkom isto je kao ljubiti se sa lizalicom koja ima ukus višnje - rekla je Karleuša, koja je u petak uveče počastila poljupcem i makedonskog šoumena Bokija 13 u njegovoj emisiji “Arena”.

Vrele poljupce i dodire ispod “jorgan planine”, pod uticajem alkohola, razmenjivale su i učesnice trećeg serijala “Farma”, Tina Ivanović i Jelena Stožinić. Ništa manji skandal nije izazvalo ni dodirivanje grudi Rade Radenović i Jelene Rozge u emisiji “Vi pitate”.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da fenomen popularnosti ženskog poljupca Karleuše i Nikolićeve nije prezentovan zarad ličnog marketinga, već se radi o promovisanju gej prava.

- Interesantno je što se famozni poljubac dogodio baš u vreme kada su pojedine gej organizacije, od kojih je Jelena Karleuša nedavno dobila nagradu za podršku, zatražile legalizaciju istopolnih brakova - kaže za naš list Jankovićeva. - Sada svaka grupacija u eventualnoj promeni ustava vidi mogućnost da postavi neke svoje zahteve. Karleuša mu dođe kao posledica toga, jer zastupa vrednosti političke stranke LDP, koja se zalaže za promenu ustava. Njena ideja jeste da propagira toleranciju, pa na ličnom primeru pokazuje stvari koje su svakako normalne. Ipak, mislim da je takav postupak licemeran, jer je heteroseksualne orijentacije. Bilo bi u redu da su to učinile osobe gej opredeljenja. Što se tiče ženskih poljubaca u Holivudu, oni su demonstracija slobode ostvarenih žena koje mogu da se poigravaju s vrednostima. To je donekle i marketing u lične svrhe, što nije slučaj sa Karleušom.

Quote:LEZBO SEKA

[Image: spek-seka-MALA.jpg]

FOLKERKA Seka Aleksić razmenjivala je nežnosti sa izvesnom manekenkom na slikanju za britanski gej magazin “Rivreš“, u kojem nikada nisu osvanule skandalozne fotke. Na provokativnim slikama, Seka se valja u krevetu sa zgodnim momkom i devojkom sa kojom se poljubila u usta. Zanimljivo je da je ideja potekla od Sekinih fanova, koji bi želeli da je vide i na naslovnoj strani “Plejboja”.

izvor: V. Novosti

Šta je problem sa ovim tekstom? Pod 1, ovo:

Quote:NIJE prošlo ni deset dana otkako su se pevačice Jelena Karleuša i Ana Nikolić poljubile u usta u emisiji “Amidži šou”, a Srbija se nedavno ponovo šokirala lezbo akcijama u rijalitiju “Dvor”, gde je mlađana pevačica Mika Kostić pošteno “izvaćarila” Slovenku Uršku Čepin.

Srbija = Novosti ? Hmmm
Nešto se ne sećam da sam sem u Novostima i Qriru igde drugde video/čuo za poljubac JK i AN. Baš se Srbija šokirala Glare .
A pod 2: pitati išta na ovu temu (a i na bilo koju drugu, što se mene tiče) ovog kvazi psihologa je... najblaže rečeno: Thumb down .
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#3
(24. Jan 2011, 01:07)Eddie Maiden Wrote: A pod 2: pitati išta na ovu temu (a i na bilo koju drugu, što se mene tiče) ovog kvazi psihologa je... najblaže rečeno: Thumb down .
Mislis - kleropsihologa [Image: priestzf.gif] Mr Green

Reply
#4
Quote:Zabavljanje pored televizije loše za decu
Mucaju zbog TV ekrana
Ljubica Petrović | 29. 01. 2011. - 00:02h

NOVI SAD - Zabavljanje dece koje se svodi samo na gledanje televizijskog programa ima ozbiljne posledice po razvoj njihovog govora. Sve češća je pojava da zbog toga mali Novosađani ne progovore do treće godine ili imaju govorne mane.


[Image: 111913_vojmucanje_f.jpg?ver=1296253940]

Stručnjaci kažu da roditelji nemaju vremena da se bave decom i da pričaju sa njima, pa im je neprekidno uključen TV aparat idealno rešenje. Međutim, nekad je potrebno i više meseci, pa i godina, da bi se govorne mane ispravile pre polaska u školu.

Quote:Sistematski pregledi

Zbog sve većeg broja govornih poremećaja i mana kod dece Dom zdravlja organizuje sistematske preglede za decu čim navrše tri godine. Preglede organizuju u saradnji sa pedijatrijskom službom, a flajere su podelili i po vrtićima. Ukoliko roditelji primete da detetu kasni izgovor glasova ili su glasovi toliko izmenjeni da okolina ne može da ga razume, trebalo bi da dovedu dete u Razvojno savetovalište u staroj ambulanti u Ulici Zmaj Ognjena Vuka.

Roditelji odmah ujutro uključe televizor i više ga ne gase. Detetu se ne nudi druga zabava i jedino mu preostaje da sedi ispred ekrana i neprekidno sluša različite zvuke, imitacije, reklame.

- Govor se ne uči sa televizije nego od roditelja. Neverovatno je koliko ljudi ostavlja deci uključen televizor i noću da bi imala „zanimaciju” čim se probude. Deca govor uče od roditelja, a malo je situacija kada roditelji pričaju sa decom - kaže logoped u Domu zdravlja “Novi Sad” Ida Bosnić i potvrđuje da poslednjih godina imaju sve više malih pacijenata sa govornim manama.

Stručnjaci ne kažu da je deci potrebno potpuno ukinuti televizijske programe, ali savetuju roditeljima da ih doziraju i odaberu sadržaj i vreme koje će deca provoditi pred ekranom.

Neprekidno uključen televizor roditelji uglavnom obrazlažu obavezama i nedostatkom vremena. Kažu da po povratku sa posla imaju još gomilu obaveza koje ne mogu da urade ukoliko se posvete deci.

- Zaista mi je bilo najjednostavnije da ćerki od dve godine uključim televizor i da je ostavim da gleda crtane filmove, dok ja spremim ručak, uradim nešto u kući, postavim da jedemo, operem sudove. Međutim, kada mi je vaspitačica kazala da moje dete u govoru koristi neke engleske reči dok govori sa drugarima, prestala sam tako da je zanimam - ispričala je Vera K., koja kaže da je bilo potrebno nekoliko meseci vežbe kod logopeda da bi njena Kaća počela da govori kako treba i da izbaci kotrljajuće „r“ koje je izgovarala.

Pokazalo se da osim gledanja televizije, na sporiji razvoj govora utiču i računari i video igrice.

- Nama dođu deca koja ne govore, a savršeno vladaju mišem. I u ovom slučaju je reč o liniji manjeg otpora roditelja, jer im je lakše da dete provede sate pored računara, nego da se njime bave. I ovaj vid zabave bi trebalo da bude ograničen na najviše pola sata dnevno - priča Bosnićeva.

Kada roditelji primete da im dete sa dve ili dve i po godine ne priča, oni ga upišu u vrtić, misleći da će progovoriti u grupi i među vršnjacima. Dete tada uči govor od vršnjaka, pa mnoge reči ne izgovara pravilno. Logopedi u Domu zdravlja su primetili i da među roditeljima u poslednje vreme vlada trend brzog pričanja.

- Roditelji brzo i slogovno pričaju, gutaju glasove, nerazgovetno govore i ne prave pauzu između reči. Oni to čine nesvesno, ali dete usvaja takav način pričanja. Tek kada im se skrene pažnja, oni izmene svoj govor - navodi Bosnićeva i dodaje kako deca neke glasove ne izgovaraju, druga mucaju.

Pogrešno izgovaranje glasova zaista bi trebalo da se ispravi do polaska u školu jer detetu pravi ozbiljne probleme. Deca često umesto glasa „r“ izgovoraju „l“ i umesto „l“ izgovaraju „v“. Iako je to mnogima simpatično, deca tako i pišu. Neke govorne mane se isprave za nekoliko meseci, a za neke su potrebne godine rada.

izvor: Blic
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#5
Quote:Zabavljanje pored televizije loše za decu
Mucaju zbog TV ekrana
Mada je tekst uglavnom korektan (ovo sto se odnosi na roditeljski nemar), naslov je potpuno neprimeren tj. glup.

Dakle, naslov bi trebalo da glasi:
Quote:Zapostavljanje od strane roditelja loše za decu
Mucaju zbog roditelja


Reply
#6
Ali, neee.
Ovako je bombastičnije.

TV ekrani su nam prvo kvarili oči (time su me plašili kad sam bio klinac) a sad uzrokuju mucanje.

To što zbog straha za egzistenciju zaposleni roditelji ćutke trpe naloge poslodavaca da je "normalno" raditi 10 i više sati dnevno, uključujući i subote i većinu praznika, primorava ih da decu ostavljaju takvnim "dadiljama" kao što su televizija i računari (smatraju se srećnim oni koji imaju žive&zdrave roditelje koji mogu da pričuvaju unučiće).

Tekst je površan, čak i uvredljiv jer problemu prilazi isto tako ozbiljno kao da sad ja napišem tekst kako ishrana romske dece ne sadrži dovoljno vitamina B.
Reply
#7
(29. Jan 2011, 15:43)ion Wrote: To što zbog straha za egzistenciju zaposleni roditelji ćutke trpe naloge poslodavaca da je "normalno" raditi 10 i više sati dnevno, uključujući i subote i većinu praznika, primorava ih da decu ostavljaju takvnim "dadiljama" kao što su televizija i računari
Sto je najgore, znam ih nekoliko koji imaju normalno radno vreme ili sede kod kuce besposleni, ali za decu nikad nemaju vremena.
Otac ispred TV-a u jednoj sobi (ako nije u kladionici), dete u drugoj sobi na relaciji TV - PC, majka u kuhinji...predivno Mad
Reply
#8
Dobro, to da i takvih tkzv "roditelja" ima u velikom broju, takođe je tačno.
Reply
#9
Quote:Veliki Brat u GSP-u
N. V. BRKOVIĆ | 30. januar 2011. 21:12

Da li novi sistem praćenja vozila i naplate karata u javnom gradskom prevozu narušava privatnost. Sistem bi trebalo da obezbedi kvalitetniji prevoz, kažu u Direkciji za javni prevoz


[Image: bgd-bus.jpg]
Bolje uz video nadzor

DA li će moći da prate svaki naš korak putem satelita? Imaćemo "Velikog Brata" i u autobusu? Da li se time narušava pravo na zaštitu ličnih podataka? Nova teorija zavere ili ne, tek, najava uvođenja novog sistema praćenja vozila i naplate karata u javnom gradskom prevozu, među putnicima je nametnula gomilu pitanja. Pojedini su posebno nepoverljivi jer je implementacija poverena konzorcijumu na čijem je čelu firma "Kentkart" iz Turske.

Ima li razloga za brigu i nepoverenje ili je kucnuo čas novim tehnologijama i došlo vreme da se konačno na njih naviknemo? U gradskoj Direkciji za javni prevoz uveravaju da nema. Sistem je zamišljen sa ciljem da građanima obezbedi kvalitetniji prevoz, radi kontrole poštovanja reda vožnje, upravljanja vozilima u vanrednim situacijama, zaštite vozača i putnika i podataka pomoću kojih će biti planira prevoz, a ne da bi bilo praćeno kretanje određenog putnika.

Quote:POZITIVNA ISKUSTVA

- ONO što je veoma važno je činjenica da mnogo gradova već koristi smart personalizovane karte - kažu u Direkciji za javni prevoz. - Mi ćemo koristiti njihova pozitivna iskustva i sve međunarodne preporuke koje su proizvod tih iskustava, da bismo maksimalno zaštitili privatnost građana.

- Prvo tehnički, sistemom koji uvodimo nije moguće obezbediti informacije gde se nalazi putnik u određenom trenutku - objašnjava Goran Stanojević iz Direkcije za javni prevoz. - Ne postoje informacije ni koliko je korisnika u određenom trenutku u vozilu, a samim tim ni koji su putnici u autobusu. Sistem je projektovan tako da će dispečeri u kontrolnom centru na svojim monitorima moći da posmatraju kretanje svih vozila i ne postoji predviđen ni jedan program koji bi im omogućio da prate kretanje putnika, čak i kada bi posedovali te podatke.

Stanojević dodaje, da posao praćenja nije poveren stranoj firmi, već da će unos podataka u sistem, njihovu obradu, kao i praćenje i upravljanje vozilima obavljati radnici Direkcije za javni prevoz.

- Opremu će postaviti konzorcijum stranih i domaćih firmi, a morale su biti uključene strane firme jer za ovako veliki sistem ne postoji domaći proizvođač opreme - ističu u Direkciji. - Ukoliko u sistemu budu korišćeni bilo kakvi lični podaci, čuvanje i njihova zaštita biće na visokom nivou bezbednosti i u skladu za zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Osim toga, zaštita ličnih podataka će biti i u skladu sa preporukama međunarodne radne grupe za zaštitu podataka u telekomunikacijama u vezi sa e-tiketingom u javnom prevozu, koje se odnose baš na korišćenje smart karata.

Quote:ZAŠTITA

PREMA preporukama međunarodne radne grupe za zaštitu podataka u telekomunikacijama u vezi sa e-tiketingom u javnom prevozu lični podaci se čuvaju i koriste odvojeno od podataka o korišćenju karte. Takođe, pristup ličnim podacima mora biti izuzetno bezbedan, strogo kontrolisan i definisan radnim procedurama.

izvor: V. Novosti

Facepalm
Ovakva dva početna pasusa ne bi napisao niko ko... ma nemam reči. Ovo je jednostavno prejako™ Wow ROFL LOL 2
[Image: mzAebF3.gif]
Reply
#10
Kakvi bre lični podaci, šta ovaj piše?
Kad kupim kartu na trafici (pa makar i smart), paz' da neću nekom da dajem ličnu kartu.
Svašta.

Jel' ima negde više detalja šta se to uvodi (a kao nemaju para)?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)